Ko gero visi turime nenormaliai gražiai atrodančią draugę, kuri išeina iš namų tik pasitepusi lūpas vazelinu, o gėrimų skyriuje jos nuolat prašo parodyti dokumentą, nors jai daug daugiau nei 18. Mokslininkai pagaliau išsiaiškino, kur slypi tokių žmonių paslaptis.

Harvardo medicinos mokyklos tyrėjai kartu su DNR tyrimų bendrove „23andMe“ pamėgino išsiaiškinti, kodėl kai kurie žmonės labai ilgai nesensta. Jie ištyrė 350-ies įvairaus amžiaus ir etninių grupių moterų genetinius duomenis. Iš jų išskyrė moteris, kurios be plastinių operacijų atrodė akivaizdžiai jaunesnės, nei tikrasis jų biologinis amžius. Pirmajam tyrime dalyvavo daugiausiai baltaodės ir afroamerikietės moterys, vėliau mokslininkai planuoja ištirti ir kitų rasių ir etninių grupių.

Paaiškėjo, kad didelę įtaką jaunatviškai išvaizdai turi genai. Kiekvieno mūsų DNR yra tūkstančiai genų, atsakingų už ląstelių energiją, odos struktūrą ir antioksidantų gamybą, bet „amžiui nepavaldžių“ žmonių organizme šie genai funkcionuoja kitaip, nei tų žmonių, kurių išvaizda su amžiumi kinta greičiau. Genų funkcionavimas priklauso ir nuo rasės: tyrimo metu paaiškėjo, kad juodaodžių moterų oda sensta 10 metų lėčiau nei baltaodžių.

Tai didžiausios trukmės tyrimas iš visų, kuriuos kada nors atliko grožio pramonės bendrovė. Planuojama pasinaudojus šio tyrimo duomenimis sukurti naujas senėjimą stabdančias priemones, padedančias likimo lėtesniu senėjimu neapdovanotoms moterims aktyvuoti minėtuosius genus. Tyrimo išvados bus pristatytos kasmetiniame Pasaulio dermatologijos kongrese Vankuveryje.