Jei tėvai nėra oficialiai išsiskyrę, bet vienas iš jų nori su nepilnamečiu vaiku išvažiuoti gyventi į užsienį, kokias teises turi kitas tėvas? Ar mama gali išsivežti vaiką? Ką šiuo atveju gali daryti tėvas?

Kokio liekančiojo iš tėvų sutikimo reikia? Kaip vyktų pasimatymai su vaiku? Kokios to tėvo teisės? Kaip jas turėtų užtikrini išvykstantysis su vaiku?

Kamilė B.

***

Atsako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vaiko teisių apsaugos ir pagalbos skyriaus vedėja Dainora Bernackienė.

Keičiant vaiko gyvenamosios vietos valstybę, būtinas kito tėvo sutikimas. Siekiant išvengti galimų nesutarimų ateityje, patartina gauti rašytinį kito iš tėvų sutikimą dėl vaiko gyvenamosios vietos valstybės pakeitimo bei bendravimo tvarkos. Rašytinio sutikimo forma nėra reglamentuota. Svarbus yra sutikimo turinys, iš kurio turi būti aišku, kad tėvas žino apie keičiamą vaiko gyvenamosios vietos valstybę ir tam neprieštarauja. Sutikime taip pat rekomenduotina numatyti bendravimo su vaiku tvarką. Tai gali būti paprastas rašytinės formos sutikimas, nebūtinai patvirtintas notaro.

Tuo atveju, jei tėvai nesutaria arba nėra galimybės gauti tokį tėvo sutikimą, galima kreiptis į teismą dėl vaiko gyvenamosios vietos ir bendravimo tvarkos nustatymo. Tokiu atveju, teismas gali nustatyti vaiko gyvenamąją vietą ir bendravimo tvarką, vertindamas tai, kad vaikas nuolat gyvens kitoje valstybėje.

Pagal Lietuvos Respublikos civilinį kodeksą (toliau – CK) tėvo ir motinos teisės ir pareigos savo vaikams yra lygios, nesvarbu, ar vaikas gimė susituokusiems, ar nesusituokusiems tėvams, jiems santuoką nutraukus, teismui pripažinus ją negaliojančia ar tėvams gyvenant skyrium (CK 3.156 str.). Vaikas, kurio tėvai gyvena skyrium, turi teisę nuolat ir tiesiogiai bendrauti su abiem tėvais, nesvarbu, kur tėvai gyvena. Tėvas ar motina, pas kurį gyvena vaikas, neturi teisės kliudyti antrajam iš tėvų bendrauti su vaiku ir dalyvauti jį auklėjant (CK 3.170 str. 2–3 d.). Tuo atveju, jei tėvai nesutaria dėl skyrium gyvenančio tėvo ar motinos dalyvavimo auklėjant vaiką ir bendravimo su juo, bendravimo su vaiku ir dalyvavimo jį auklėjant tvarką nustato teismas (CK 3.170 str. 4 d.).

Pagal 1980 m. Hagos konvenciją, neteisėtas vaiko išvežimas – kai vienas iš tėvų, neturintis išskirtinių globos teisių išsiveža vaiką iš jo nuolatinės gyvenamosios vietos į kitą valstybę be kito motinos/tėvo sutikimo ir jo negrąžina.

Asmuo, teigiantis, kad vaikas yra išvežtas iš (į) Lietuvą arba yra laikomas užsienio valstybėje ar Lietuvoje be jo sutikimo ir pažeidžiant jo globos teises, arba asmuo, kuriam neužtikrinama teisė matytis su vaiku arba trukdoma ją veiksmingai įgyvendinti, gali pateikti nustatytos formos prašymą dėl neteisėtai išvežto ar laikomo vaiko grąžinimo arba dėl teisės matytis su vaiku.

1980 m. Hagos konvencija taikoma, jei neteisėtai išvežamas ar laikomas vaikas, kuris dar nėra sulaukęs 16 metų amžiaus, nuolat gyveno susitariančioje valstybėje (prisijungusiai prie 1980 m. Hagos konvencijos ) prieš pat pažeidžiant jo globos teises ar teisę su juo matytis.

Taigi, jeigu Jūs išvyksite su vaiku gyventi į užsienio valstybę neturint tėvo sutikimo, likęs Lietuvoje tėvas galės kreiptis į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos dėl neteisėtai išvežto vaiko grąžinimo į Lietuvos Respubliką. Ji įgaliota vykdyti centrinei įstaigai paskirtas funkcijas vaiko teisių ir teisėtų interesų srityje pagal Tarybos reglamente (EB) Nr. 2201/2003 dėl jurisdikcijos ir teismo sprendimų, susijusių su santuoka ir tėvų pareigomis, pripažinimo bei vykdymo, panaikinantį Reglamentą (EB) Nr. 1347/2000 nurodytas pareigas ir pagal 1980 m. Hagos konvenciją dėl tarptautinio vaikų grobimo civilinių aspektų. Beje, minėtos tarnybos praktika rodo, kad neretai tokie prašymai užsienio šalies teismų yra tenkinami ir vaikai grąžinami į Lietuvą.

Jeigu kyla klausimų dėl vaikų teisių, rašykite mums info@5braskes.lt - klausimą peradresuosime specialistui, kuris Jums atsakys! Jūsų pageidavimu, anonimiškumą garantuojame, tačiau pati problema bei jos sprendimas bus pateikiamas 5Braškių portale.