Savaitgalį bičiulė pasikvietė vakarienės ir pavaišino labai gardžiu kišu. Esu ragavusi įvairiausių šio patiekalo versijų - su pomidorais ir varške, su kumpiu ir morkomis, su porais ir špinatais, tačiau vienas gardžiausių būtent šis - su brokoliais ir pelėsiniu sūriu. Labai gardžiai susivalgė gurkšnojant baltą vyną ir plepant mergaitiškomis temomis.

Pagrindui reikės:
125 g sviesto,
250 g miltų,
1 kiaušinio trynio,
3 šaukštų pieno arba vandens,
žiupsnelio druskos.

Įdarui reikės:
15 g sviesto,
1 svogūno,
180 g brokolių,
2 kiaušinių,
200 ml grietinėlės,
0,25 šaukštelio malto muskato riešuto,
100 g Rokforo arba kitokio pelėsinio sūrio,
druskos,
maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas. Pirmiausia paruoškite tešlą. Dideliame dubenyje sumaišykite gabaliukais supjaustytą sviestą su miltais ir druska, kol gausite trupinių masę. Įmuškite kiaušinio trynį, įpilkite pieną (arba vandenį) ir maišykite, kol ingredientai susijungs. Jei reikia, įberkite daugiau miltų - tešla neturi lipti prie rankų. Įsukite paruoštą tešlą į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve atvėsti porai valandų.

Sviestu ištepkite kišo kepimo formą, pabarstykite miltais. Tešlą iškočiokite ir išklokite kepimo formos dugną bei kraštus. Subadykite šakute ir padėkite į šaldytuvą 25-30 minučių.

Tuomet pasiruoškite įdarą. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite susmulkintą svogūną, kol jis suminkštės, bet neparuduos. Palikite atvėsti.

Puode užvirkite vandenį, pasūdykite. Sumeskite šakelėmis supjaustytus brokolius ir virkite 5 minutes. Nupilkite karštą vandenį, kuriame virė brokoliai, ir pakiškite juos po lediniu vandeniu. Nusausinkite ir padėkite į šalį.

Kiaušinius suplakite su grietinėle, druska, pipirais ir muskatu.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kišo pagrindą uždenkite kepimo popieriumi ir šaukite į orkaitę, pakepkite 10 minučių. Ištraukite iš orkaitės ir nuimkite kepimo popierių.

Ant apkepto pagrindo paskirstykite svogūnus, pabarstykite smulkintu pelėsiniu sūriu, išdėliokite brokolius. Užpilkite kiaušinių bei grietinėlės plakiniu ir kepkite 35min.

Iškepusio kišo vidus turi būti minkštas, bet ne skystas. Jei dar neiškepęs - pakepkite dar 5 minutes.

Skanaus!

Shutterstock nuotr.