Ir, žinoma, daug skanesnės už pirktines. Taigi, ką būtina žinoti apie konservavimą, norint papildyti namų atsargas?

Norite nustebinti namiškius ir netikėtai užsukusius svečius bet kuriuo metų laiku? Pasigaminusios lengvai paruošiamų atsargų galėsite jomis stebinti artimuosius ištisus metus. 

Jei netikėtai užsuks svečių,galėsite juos pavaišinti gardžiomis vasaros ir rudens gėrybėmis. Einant į svečius nereikės sukti galvos, ką nusinešti lauktuvių - gražiai papuoštas uogienės stiklainis bus nuoširdi ir saldi dovana.

Taigi, tepam slides vasarą, kad žiema būtų skanesnė!

Stiklainiai

Konservams laikyti geriausiai tinka stikliniai indai, nes šie yra atsparūs rūgštims. Geriausia rinktis specialius stiklainius su užspaudžiamais stikliniais dangteliais, nes jiems uždaryti nereikia jokių specialių prietaisų ir yra labai sandarūs.

Uogienes ir džemus geriausia konservuoti stiklainiuose su užsukamais dangteliais. Tokius stiklainius rekomenduojama naudoti, jei gerybės yra sterilizuojamos.

Didelės talpos stiklainiuose patariama konservuoti tik agurkus ir pomidorus.

Dangteliai

Stiklainiams su konservuotomis gėrybėmis plastikiniai dangteliai nėra tinkami, nes jais sandariai indo neuždarysite. Tokiais galima uždaryti virtus konservus, kurių nereikia sterilizuoti.

Metaliniai dangteliai su gumomis yra tinkamiausi, nes specialiu uždarytuvu jie užsispaudžia sandariausiai. |

Galima naudoti ir stiklainius su užsukamais dangteliais. Tačiau jie tinkami tik porą metų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad vidinė užsukamų dangtelių pusė nebūtų subraižyta ar surūdijusi.

Puodai

Marinatui arba uogienei virti geriausia naudoti nerūdijančio plieno arba emaliuotus puodus. Tokiuose puoduose apdorojant vaisius ar daržoves žūsta mažiau vitamino C ir nepersiduoda metalo prieskonis.

Stiklainių paruošimas

Rekomenduojama prieš naudojant kruopščiai apžiūrėti stiklainius, ar šie nėra įtrūkę.
Stiklainius reikia gerai išplauti karštu vandeniu įdėjus šiek tiek sodos. Indus daug kartų perplaukite.
Švarius stiklainius išplikykite karštu vandeniu, tačiau nesausinkite.

Indus, kuriuose laikysite uogienę, džemą, 5-10 minučių kaitinkite orkaitėje arba krosnyje ir ten palikite atvėsti. Kompotui, marinuotiems vaisiams ar daržovėms naudojamus stiklainius garinkite 2-3 minutes virš puode verdančio vandens.

Dangtelius kruopščiai perplaukite vandeniu su trupučiu sodos, o tada nuplikykite verdančiu vandeniu.

Konservuojami produktai

Konservuojami vaisiai, uogos ar daržovės turi būti šviežios, sunokusios ir sveikos. Juos būtina švariai nuplauti ir nuvarvinti.

Prieš dedant karštus konservuotus produktus, švarius stiklainius reikia įkaitinti orkaitėje, kad indai tikrai nesprogtų nuo temperatūros skirtumų. Todėl iš pradžių į stiklainį įdėkite nedidelį kiekį konservų ir pakratykite, kad įšiltų indo sienelės. Paskui pripilkite iki pat kaklelio.

Jeigu konservai apgedo...

Iššovus laikomų stiklainių su uogiene dangteliams, atsiradus pelėsių, produktą dar galima išgelbėti. Viršutinį sluoksnį reikia nugriebti, įdėti cukraus, pavirinti ir kuo greičiau suvartoti. O jeigu uogienė susicukravo, įpilkite į ją vandens ir lėtai kaitinkite, kol cukrus ištirps.

Pabalus konservuotų agurkų skysčiui ar nušokus dangteliams, daržoves nuplaukite sūriu vandeniu, užpilkite šviežiu marinatu ir palaikykite bent kelias valandas.