Viską, kad trukdo moteriai nueiti visą šitą jaudulio kelią nuo pradžios iki pabaigos, priimtina laikyti seksualinėmis problemomis (čia nekalbama apie tai, kai vos įpusėjus kulminacijai, turi nutraukti aktą, nes parėjo namo vaikas).
Atsiduoti jausmui ir patirti seksualinį malonumą dažniausiai trukdo:

Nuslopintas seksualinis potraukis. Šiuo atveju moteris visiškai nesidomi seksu arba jaučia silpną seksualinį troškimą. Šią problemą gali sukelti hormoniniai pokyčiai organizme, nėštumas, tam tikra kontracepcija, depresija, nuovargis, chemoterapija ir pan.

Nesugebėjimas susijaudinti. Dažniausiai tokia būsena susijusi su tuo, kad lytinio akto metu moters organizmas neišskiria reikiamą kiekį „tepaliuko". Galimos priežastys: kraujotakos sutrikimai klitorio ir makšties srityje, taip pat nerimas, jaudulys.

Anorgazmija (nesugebėjimas pasiekti orgazmą) gali būti dėl patyrimo stokos arba nuslopinto seksualinio potraukio. Aistra jaučiama, tačiau malonumo viršūnės pasiekti nepavyksta. Taip pat galimi trukdžiai - psichologiniai: nerimas, kaltės jausmas, patirta seksualinė trauma.

Skausmas santykiaujant. Jį gali sukelti įvairios ligos: endometriozė, kiaušidžių cista, makšties uždegimas arba nepakankamas „drėkinimas" lytinio akto metu.

Tai štai tokie pagrindiniai trukdžiai, kuriuos atitinkamai galima pašalinti, kreipiantis į specialistą.

O štai neseniai atliktas tyrimas moters seksualumo piku įvardijo tikslų amžių - 28 metai. Manoma, kad tuo metu moterys mėgaujasi pačiu geriausiu seksu. Vyrams toks amžius - 33 metai.

Apklausoje dalyvavo 1 281 vyras ir moteris. Tyrimo metu dar nustatyta, kad abi lytys dažniausiai mylisi nuo 20 iki 29 metų.

Vidutiniškai vyrai pradeda lytinį gyvenimą būdami 18-kos, o moterys - 17-kos. Mitas, kad jaunuoliai eržiliukai duodasi labiau 18-kos, nei 30-ties, sugriuvo. Vyro seksualumo pikas - 33 metai, nes jam reikia laiko išmokti kontroliuoti savo orgazmą ir perprasti moters seksualumo sudėtingumą.

Taigi - esmė ne kiekis, o kokybė, pabrėžia tyrimo autoriai. Fizinis ir seksualinis pikas - tai nėra tas pats. Kiekvienas žmogus pasiekia individualų seksualumo piką, kai aistros potencija veržiasi laisvai, kai seksualiniuose santykiuose jaučia pasitikėjimą savimi ir savo partneriu.