Tai anekdotas, tačiau gyvenime retai vyras nuvilios draugo sutuoktinę. O štai moterys, manau, labiau neriasi iš kailio, norėdamos patikti draugių vyrams. Todėl išmintingos moterys į draugių susibūrimus vyrų nesiveda - kam reikalingos pavydo, aistrų strėlės ir santykių aiškinimasis?

Sutikite - moterys mažiau vadovaujasi tabu, jei ko nors nori. O štai vyrai turi tam tikrą garbės kodeksą, pavyzdžiui, nekabinti draugo žmonos. Net jei mintyse pritaria, kad ji graži, seksuali, protinga, vis tiek stengiasi susilaikyti, o tiksliau, pati gamta juos apsaugo nuo nuodėmės.

Naujas amerikiečių mokslininkų tyrimas patvirtino, jog mintis apie seksą su draugo žmona vyrui sukelia pasišlykštėjimą genetiniame lygmenyje, praneša tvnet.lv.

„Vyrai turi daugybę progų ir galimybių priartėti prie savo draugų antrųjų pusių, tačiau būtent dėl to taip retai užsimezga panašaus pobūdžio romanai", - teigia Misūrio universiteto tyrėjas Markas Flinnas.

Mokslininkų grupei, kuriai jis vadovavo, pavyko nustatyti, jog suaugusiems vyrams krenta testosterono lygis tuo metu, kai jie bendrauja su savo bičiulių žmonomis. Žodžiu, žiūri kaip į giminaitę. Seksas su ja?! Brrr.

Tačiau situacija kardinaliai pasikeičia, kai jie varžosi dėl laisvos moters rankos ar širdies, arba bent jau dėl vienos nakties nuotykio su ja.

„Testosterono lygis tokiu atveju akimirksniu pakyla", - teigia mokslininkai.

Jie mano, jog tokia natūrali apsauga nuo nuodėmės ir poligamijos užprogramuota dar asmens genetikoje. Tyrėjų teigimu, žmonija vystėsi būtent tokia kryptimi, kad išsaugotų ramybę ir taiką genties viduje.

„Vyrams testosteronas paprastai pakyla, kai jie bendrauja su potencialia ir patrauklia partnere, arba, priešingai - su varžovu, konkurentu. O didelėse bendruomenėse žmogus priverstas slopinti savo aistros proveržius, gesinti ugnį, kad parodytų pagarbą savo gentainių jausmams.

Pagaliau mūsų išvados apie testosterono lygį padeda suprasti, kaip vystėsi žmonija, kad galėtų kurti aljansus. Nes priešingu atveju, jei būtų vykusi nuolatinė kova dėl patelių, senovės gentys būtų paprasčiausiai pražudžiusios viena kitą", - įsitikinęs M. Flinnas.

Šis tyrimas taip pat padeda pažvelgti plačiau į evoliucijos padarinius.

Natūrali testosterono amplitudė (jos kritimas ar kilimas) padėjo išvengti konfliktų, atlaikyti bendruomenei grėsmes, pavyzdžiui, klimato pokyčius. Tokiu būdu žmonija tapo vieninga visuomene.

O prieš metus atliktas tyrimas dėl testosterono lygio parodė, kad vyrai linkę rūpintis savo palikuonimis, kad tėvystė mažina testosterono lygį kraujyje.Taigi, pati gamta taip sutvarkė, kad vyras nesidairytų į kitas moteris.

Tačiau nepaisant to, vyrai gana dažnai linkę savo bičiules ir koleges laikyti potencialiomis sekso partnerėmis. Vyrai netgi mano, kad ir jie toms draugėms kelia seksualinius geidulius, tačiau labai dažnai tenka dėl to nusivilti... Moterims draugas dažniausiai ir yra tik draugas!

Bet gyvenimas pateikia tiek scenarijų. Būtent iš čia tie anekdotai. Žmonės būna stipresni už Motiną Gamtą. Čia nebeveikia nei moraliniai įsitikinimai, nei principai, nei testosteronai ar baimė būti užkluptam...