Darbo pokalbyje norime atrodyti gerai, bet neiššaukiančiai. Išsiskirti iš minios, kad būtume pastebėti, bet nenorime perlenkti lazdos ir pasirodyti neprofesionaliai. Taip pat norime parodyti savo individualumą, kas aš esu.

Apie darbo įvaizdį pasakoja stilistė Mingailė Skuodytė

Pagrindinės taisyklės, kurios padės išsirinkti tinkamą aprangą darbo pokalbiui:

1. Reikėtų dėvėti klasikinius, oficialius drabužius. Net jeigu jūsų būsimas darbas ir nereikalauja kostiumo, į pokalbį ateikite šiek tiek, galime sakyti, puošniau apsirengus. Tai ne tik sukurs geresnį įvaizdį, bet ir pati jausitės šiek tiek labiau pasitempusi, dėvėdama marškinius ir švarką. Jeigu nusprendėte mūvėti džinsus, rinkitės klasikinius, vienspalvius, tamsius ir derinkite juos su švarku.

2. Turite aiškiai suprasti darbo reikalavimus ir kokių asmeninių savybių iš jūsų yra reikalaujama. Kuo rimtesnės jūsų būsimos pareigos, tuo drabužiai turi būti rimtesni, tiesesnių linijų, vienspalviai, neutralių bet šaltesnių spalvų, turėti mažiau detalių. Jeigu jūsų darbo vieta reikalauja kūrybinių savybių ar daugiau bendravimo su klientais, galite rinktis laisvesnį stilių: subtilius raštus, šiltesnes spalvas, smulkius aksesuarus.

3. Visada atrodyti tvarkingai. Plaukai, nagai, makiažas gali pasakyti labai daug apie jūsų asmenybę ar gyvenimo būdą, todėl prieš pokalbį reikia nepamiršti kruopščiai susitvarkyti ir tokias, atrodo savaime suprantamas, detales. Žinoma, ryškių spalvų čia reikėtų atsisakyti. Kad ir kaip tvarkingai nulakuoti raudoni nagai, verčiau jų vengti.

4. Raštais marginti drabužiai, ypač stambiais ir kontrastingų spalvų, nėra geras pasirinkimas. Taip pat netinka ir stambesni, judesį ar garsą kuriantys aksesuarai: kabantys auskarai, apyrankės, ilgi kaklo papuošalai, skarelės. Visi šie išvardinti elementai reikalauja dėmesio, o dėmesį reikia stengtis sutelkti į save ir kalbą.

Vida Press, SIPA/Scanpix nuotr.

5. Reikia vengti ryškių spalvų rūbų, net jeigu kandidatuojate į vadovaujantį postą. Neteisingai pasirinktos ryškios spalvos gali sukelti neigiamą emociją, sukurti per daug griežtą ir neprieinamą įvaizdį. Nors dirbant darbą kartais tai gali būti reikalinga, tačiau pačiame pokalbyje jus kalbinantis žmogus turi jaustis patogiai.

Vida Press nuotr.

6. Reikia suprasti, kad įsitikinimas „esu toks, koks esu“ darbo paieškoje ir pačioje karjeroje gali pakišti koją. Kad ir kokios mūsų asmenybės būtų, kad ir kokį darbą dirbtume, kartais turime mokėti pasinaudoti įvaizdžio kūrimo priemonėmis ir vienoje ar kitoje situacijoje netinkamus asmenybės bruožus laikinai užmaskuoti.

Vida Press nuotr.

www.tavostilius.com