Giliai įkvėpusi ir pasinaudojusi šiomis strategijomis, galite padaryti taip, kad jūsų santykiuose net konfliktai bus sveiki.

Laikykitės svarbiausio. Dėl ko tiksliai jūs ginčijatės? Ir jokiu būdu „būti teisia“ nėra jūsų tikslas. Bet kokiuose santykiuose sveikas, pozityvus bendravimas turi prasidėti nuo šių dalykų: pagarbos, dėmesio, įsijautimo, atvirumo ir ramaus tono. Kitas žingsnis reikalauja, kad kiekvienas asmuo apsvarstytų savo tikslus prieš tai, kai išsakys mintis ir jausmus kitam asmeniui.

Aiškiai išreikškite savo ketinimus — nesvarbu, ar paprasčiausiai prašote daugiau pagalbos nuobodžiuose namų darbuose, ar įtikinėjate savo draugą, kad nauja sofa, ne teniso stalas– pasistenkite, kad ginčas nepatektų į beprasmišką (o kartais ir pavojingą) teritoriją.
Pozityvus ir sveikas bendravimas nėra konfrontuojantis arba ginčytinas, greičiau tai bandymas gauti kažką iš savo partnerio, aiškiai suvokiant, kad norint gauti, reikia ir duoti. Galų gale raktas į sėkmingą sprendimą yra ne sutelkti dėmesį į problemą — seną ar naują — o sutelkti dėmesį į jos sprendimą.

Stebėkite, kaip kalbate. Tyrimai rodo, kad tinkamai parinkti ginčo žodžiai gali padaryti taip, kad argumentas nevirs bjauriu ir neprivers kraujospūdžio šoktelėti iki dangaus. Pasak tyrimo, publikuoto žurnale „Health Psychology“, tų porų, kurios vartojo apsvarstymo žodžius, tokius kaip „galvoju“, „svarstau“, „suprantu“, „todėl kad“ arba „priežastis“, su stresu susijusių ir jį kurstančių chemikalų padidėjimas organizme karštų ginčų metu buvo mažesnis nei porų, kurios tokių žodžių nevartojo — ir poveikis tęsėsi daugiau nei 24 valandas.

Atsisakykite požiūrio „viskas arba nieko“. Kai jus suerzina partneris, nes jis pamiršo išmesti šiukšles (ir vėl) arba paliko savo neišplautus indus kriauklėje (tarsi jie patys stebuklingai nukeliaus į indų plovimo mašiną), yra labai paprasta jį užsipulti, sakant „tu niekada neišneši šiukšlių“ arba „tu visada palieki indus kriauklėje“. Ar tikrai? Visada? Kraštutinumai tikrai nepadės jūsų ginče. „Atsisakykite frazių „tu visada“ ir „niekada“.
Geriau susitelkite į konkretų dalyką — tai, jog jums patiktų, jei jis pasistengtų labiau, kai reikia išnešti šiukšles ir sudėti nešvarius indus į indų plovimo mašiną.

Įsijauskite į savo partnerį. Kai duodate velnių, įsijausti į savo partnerį yra sudėtinga. Tačiau jei perjungsite savo užjaučiančią pusę, tai ne tik atvėsins pyktį, bet ir padės jums geriau suprasti vienas kito poziciją bei puoselės sveikesnį bendravimą. Įsijautimas yra raktas, kad galėtumėte ginčytis geriau, nes tai padės atsidurti kito asmens pozicijoje. Tikrai klausykitės — net tik pritarkite žodžiais, begalvodama apie savo neteisumą. Prisiminkite, kad kalbatės su žmogumi, kurį mylite.

Apsieikite be įžeidimų. Nepaisant visko, vien todėl, kad jūs įskaudinta ar pikta, nenusileiskite iki savo draugo žeminimo arba menkinimo — tai prilygsta santykių rankinės granatos metimui į maišytuvą. Nerodykite paniekos — juk niekas nėra tobulas. Geriau pagalvokite apie kito asmens ketinimus. Jis nebando jums pakenkti. Dažniausiai jis net nežino apie prasižengimą, pavyzdžiui, apie kvailą dalyką, kurį jis pasakė jums vakarėlio metu. Kartais jums teks mokyti savo draugą tam tikrų dalykų apie.

Eikite miegoti pikta — tačiau tik kartais. Tai girdėjote šimtus kartų: „Neikite miegoti piktą!“. Dėl šio dalyko moterys yra šiek tiek kaltesnės nei vyrai. Jos nori viską išspręsti, nes nemėgsta laukti su blogais jausmais. Juk mes esame auklėtos elgtis taip, kad viskas aplinkui būtų gerai.
Ir kaip paaiškėja, yra šiek tiek tiesos, jog eiti miegoti piktai gali būti blogai: leidinyje „Journal of Neuroscience“ publikuoti tyrimai parodė, kad ėjimas miegoti sustiprina prisiminimus, ypatingai emocinius. Tyrimai išsiaiškino, kad miegas išsaugo neigiamas emocines reakcijas ir taip išlaiko šias galingas emocijas šviežias, tuo tarpu būdravimas išblukina emocines reakcijas.
Beje, jei jūsų ginčas prasideda vėlai naktį, kartais atidėti pokalbį iki kitos dienos yra būtina. Jūs nieko nepasieksite, jei kitas asmuo beveik miega, jis bus labai sudirgęs, tad diskutuoti tuo metu bus neįmanoma. Jei pora nesugeba išspręsti problemos prieš miegą, jie turėtų sutarti dėl problemos sprendimo aptarimo kitą dieną — ir tada miegoti. Tik pasistenkite, kad tai būtų prioritetinis reikalas, su kuriuo reikia susidoroti kitą rytą.