Artėjant šiltiems orams, pradedame sukti galvą, kaip numesti per žiemą priaugtus kilogramus, kokį maudymuką išsirinkti, kaip įdegti, ką nusidepiliuoti ir kuo apsirengti. Amžinos moteriškos problemos. Tačiau daugelis nesusimąsto apie išsiplėtusias ar net iššokusias venas ant kojų, kurios tikrai nesiderina su dailiais bateliais, o jų nepaslepia net pėdkelnės.

Jei niekada neturėjote problemų dėl išsiplėtusių venų, turiu jus pagąsdinti - ši nemaloni liga užklumpa netikėtai ir nepaisydama jokio amžiaus cenzo.

Problemos su kojų venomis apipintos begale mitų. Populiaru manyti, jog tokių problemų turi tik nėščiosios arba prasidėjus menopauzei, senstant, turint antsvorio bėdų. Pasirodo, jog beveik 40 proc. žmonių, kuriuos vargina išsiplėtusios venos, šią problemą paveldėjo. Todėl liga gali smogti bet kuriuo gyvenimo metu.

Venos išsiplečia dėl savo sienelių silpnumo arba blogos kraujo nutekėjimą reguliuojančių vožtuvų veiklos. Jaunoms moterims ši liga dažniausiai prasideda nuo pėdų. Pėdų viršutinėje dalyje esančios venos išsiplečia avint aukštakulnius, karštą vasaros dieną ar ilgai stovint. Todėl gydytojai pastebi, kad ši problema itin dažnai kamuoja kirpėjas, pardavėjas, virėjas. Tačiau sunerimti vertėtų ir sėdimą darbą dirbančioms moterims. Sėdint užspaudžiami ne tik raumenys, bet ir kraujagyslės, todėl kojos pradeda tirpti, venos plėstis. 

Nerimą kelia tai, jog, pasak kraujagyslių ligų specialisto profesoriaus Marko Whiteley, beveik 90 procentų žmonių pėdų ar blauzdų venų išsiplėtimą ignoruoja ir mano, jog tai kelia tik kosmetinį diskomfortą. Tačiau šios ligos ignoravimas gali privesti prie daug rimtesnių sveikatos problemų, tokių kaip: kraujo krešulių susidarymas, odos pažeidimai ir kojų opos. Todėl pajutus pirmuosius požymius, vertėtų nedelsti ir apsilankyti pas gydytoją, kuris paskirs gydymą.

Tačiau yra nemažai gydymo būdų namų sąlygomis, kurie padeda pasveikti ar užkirsti kelią ligos progresavimui. O kai kurie jų netgi labai malonūs.

Kojų masažas+glamonės

Kojų venų išsiplėtimą efektyviai slopina kojų masažas. Kojas (pėdas ir blauzdas) masažuokite bent du kartus per dieną, stipriau - vakarais. Žinoma, tai atlikti reikia gulint, o rankomis pasiekti ištiestas kojas, o tuo labiau pėdas, gali ne kiekviena. Na, bent jau aš tikrai ne iš tokių gimnasčių dinastijos. Todėl paprašykite mylimojo, kad jis pamasažuotų jūsų kojas. Masažuoti reikėtų nuo pėdų kirkšnių link, kojoms esant horizontalioje padėtyje. Nauda dviguba - vyriškos rankos stipresnės, o ir glostymas maloniai suartina ir viskas gali pasibaigti geru seksu - gydytojai to tikrai nedraudžia.

Sustiprintos kojos ir daili figūra

Kojų venas stiprina įvairi fizinė veikla, kurios metu kojos tiesiogiai nesiekia žemės paviršiaus. Todėl vertėtų rinktis plaukiojimą, jogą, važinėjimąsi dviračiu, slidinėjimą lygumų slidėmis. Nauda ir sveikatai, ir figūrai garantuota. Tačiau jeigu jūsų kojų venos linkusios plėstis, geriau vengti sunkumų kilnojimo, irklavimo, jodinėjimo.

Patogūs bateliai-visagaliai

Avėkite patogią avalynę - pakulnė neturėtų būti aukštesnė nei 4 cm, todėl nereikėtų avėti ir batų labai žema pakulne. Su aukštesniais bateliais kojos atrodys grakštesnės ir bus sveikesnės. Pėda batuose negali būti suspausta, pade pageidautinas supinatorius. Patogiausia avalynė turi būti ta, su kuria praleidžiate daugiausiai laiko.

Ištiesk kojas ir atsipalaiduok

Dirbančioms sėdimą darbą, jeigu yra galimybė, reiktų priešais save pasistatyti kėdę, ant kurios susikeltumėte kojas. Taip išvengsite ir kojų tirpimo. Žinoma, ne kiekviename darbe taip sėdėti leidžia etiketas, tuomet siūlau bent jau tualete palaikyti ištiestas kojas atrėmus pėdas į duris.