Be to, aplinkiniai gana mandagūs ir ne visuomet pasako, kad reikėtų kreiptis į specialistą. Ką ir besakyti - net artimam žmogui gana keblu pasakyti, jog bučiuotis nemalonu dėl prasto partnerio burnos kvapo.

O šis higienos trukdis gali sugadinti ne tik artimus santykius, bet ir palikti negerą įspūdį, tarkim, dalykinio pokalbio metu.

Burnos gaivikliai, ledinukai ir kramtomoji guma gali tik pusvalandžiui tą negerą kvapą užmušti, o paskui jis vėl grįžta. Kodėl? Nes žmogus šalia pasekmes, bet ne priežastį.

Kas sukelia nemalonų pojūtį?

O pasekmės išnyks, kai sužinosite, kas sukelia halitozę. Galimos priežastys:
- 80 proc. atvejų - netaisyklinga arba nepakankama burnos ertmės priežiūra (ypač dantenų ir liežuvio),
- sugedę dantys, kariesas, dantų akmenys arba dantenų uždegimas,
- nosies ir burnos ertmės ligos (pavyzdžiui, chroniškas sinusitas, faringitas, tonzilitas ir pan.),
- skrandžio, virškinamojo trakto (gastritas, opa) bei inkstų ligos,
- cukrinis diabetas arba onkologinės ligos,
- rūkymas ir alkoholis,
- kai kurių vaistų vartojimas,
- aštrus ir specifinis maistas (česnakas, svogūnai),
- badavimas.

Ką daryti, kai nemalonus burnos kvapas trukdo laisvai jaustis, dengti delnu burną, kalbėti pro sučiauptas lūpas, tramdyti juoką? Teks išsiaiškinti priežastį.
Pirma, rūkaliams reikėtų mesti rūkyti.
Antra, būtina apsilankyti pas stomatologą, susitvarkyti dantis, pašalinti akmenis. Pasikonsultuokite dėl taisyklingo valymo šepetėliu, dėl burnos skalavimo skysčio bei tarpdančių siūlo.
Trečia, peržiūrėkite savo valgiaraštį, atsisakykite aštraus maisto bei prieskonių. Valgykite daugiau žalumynų bei ląstelienos turinčių produktų, gerkite sulčių.
Ketvirta, būtinai apsilankykite pas gydytoją, kad ištirtų visą organizmą - o gal yra kažkokia infekcija. O skandį išsitirti tiesiog privalu.

Liaudiški gydymo metodai

Jie nepadeda atsikratyti nemalonaus požymių, o yra tik pagalbinės gydymo priemonės. Pagrindinis halitozės ginklas - sveiki ir prižiūrėti dantys, taisyklinga mityba, žalingų įpročių atsisakymas, konsultacija su gastroenterologu ir bendra organizmo sveikata.

Po valgio praskalaukite burną šiltu vandeniu, pašalindamos maisto likučius. Suvalgykite keletą petražolių šakelių - ji ne tik panaikina burnos bakterijas, bet ir užkerta kelią nemaloniam kvapui.

Geros kovotojos su prastu kvapu - citrinos. Galite mažoje dėžutėje nešiotis citrinos griežinėlių ir suvalgyti prieš pokalbį ar susitikimą. Citrinos naikina ne tik kvapą, bet ir suvilgo balso stygas, apsaugo nuo sausumo pojūčio burnoje.

Nemalonų burnos kvapą panaikinsite, pakramčiusios keletą kardamono grūdelių. Kardamonas užmuša bakterijas ir pristabdo puvimo procesus burnoje. Tokiomis savybėmis pasižymi ir obuoliai (ypač žali) ir stipri juoda kava.

Česnako ar svogūno kvapą panaikinsite, suvalgiusios 3-4 graikinius riešutus arba migdolus.

Burnos skalavimas

Liaudies medicina prikaupusi klodus nuovirų receptų.

1 nuoviras. Lygiomis dalimis paimkite ąžuolo žievės, ramunėlių, dilgėlių, beržo lapų, jonažolių ir visai tai užvirkite 1 l vandens. Nuovirą palikite pritraukti 2 valandoms. Skalaukite juo burną 2 kartus per dieną - ryte po pusryčių ir vakare prieš miegą.

2 nuoviras. 2 šaukštelius pelynų užpilkite 1 stikline verdančio vandens ir po 20-25 minučių nukoškite. Skalaukite tuo skysčiu burną 3-4 kartus per dieną. Vietoj pelyno galit naudoti ramunėles arba žemuogių lapus.

3 nuoviras. 15 g kmynų sėklų užpilkite 1 stikline verdančio vandens ir palaukite, kol atvės. Ta užpiltine skalaukite burną 4-5 kartus per dieną.

4 nuoviras. Paimkite 20 šviežios mėtos lapelių arba 2 šaukštus džiovintos mėtos ir užpilkite 1 stikline verdančio vandens. Trauktinę nukoškite, skalaukite ja burną keletą kartų per dieną.

Šie metodai nėra gydymas - jie pašalina nemalonų burnos kvapą tik laikinai. Jei užuodėte nemalonų kvapą iš burnos, būtina nueiti pas gydytoją - gal sergate kokia nors liga.