Dauguma žmonių neįsivaizduoja ryto be gardžios kavos puodelio, o darbo dienos metu išmaukia dar kelis puodelius.

Žinoma, visi yra girdėję apie neigiamą kofeino poveikį mūsų organizmui, tačiau yra ir pliusų. Taigi, geros naujienos kofeino mėgėjams - unikalūs kavos privalumai jau įrodyti mokslininkų. Tačiau piktnaudžiauti nepatariame, nes kas per daug, tas nesveika.

Ilgina gyvenimą.

Neseniai JAV Nacionaliniame vėžio institute buvo atliktas tyrimas, kurio metu nustatyta, kad asmenys, kurie kavą geria reguliariai gyvena ilgiau nei tie, kurie to nedaro. Tyrime dalyvavo 400 000 įvairaus amžiaus žmonių. Nors priežastys dar nėra iki galo įrodytos, manoma, kad pagrindinis kavos privalumas joje esantys antioksidantai.

Kita priežastis, kodėl kava gali prailginti gyvenimą, tai įpročio sukūrimas. Tiksliau - blogų įpročių atsisakymas ir jų pakeitimas kava. Pavyzdžiui, cigaretes, vyno gurkšnojimą ar nuolatinį užkandžiavimą pakeitimas kavos gėrimo ritualu.

Ligų profilaktika.

Tyrimo metu, kurį atliko Harvardo universiteto mokslininkai, buvo nustatyta, kad 2 puodeliai kavos per dieną gali būti naudingi sveikatai. Pasirodo, kad toks kiekis sumažina riziką susirgti diabetu. Taip pat šio tyrimo metu paaiškėjo, kad kava gali sumažinti Parkinsono ligos vystymosi tikimybę iki 80 proc. Rezultatai parodė, kad moterys, kurios per dieną išgeria ne mažiau kaip du puodelius kavos, gali sumažinti krūties vėžio susirgimų riziką iki 40 proc.

Gerina koncentraciją ir atmintį.

Kava gali padėti suvaldyti stresą ir susitelkti į svarbiausias detales. Mokslininkai Kalifornijoje atliko trumpalaikės atminties bandymus. Rezultatai parodė, kad apklausos dalyviai, o ypač moterys, kurios kavą gėrė reguliariai, pasižymėjo kur kas geresne atmintimi. Tai joms padėjo pagerinti savo mąstymą, efektingiau spręsti problemas ir kasdienes užduotis.

Mažina insulto riziką.

Pietų Korėjoje, esančioje šeimos medicinos katedroje, buvo atliktas tyrimas, kurio metu nustatyta, kad geriantiems daugiau nei vieną kavos puodelį per dieną, sumažėja insulto tikimybė. Moterims ši rizika sumažėja iki 25 proc.

Jei jūs ieškojote argumentų, kurie įrodytų, kad kava yra puikus gėrimas - juos jau žinote. Akivaizdu, kad šis gėrimas yra naudingas sveikatai. Tačiau nepamirškite, kad kavą gardindami cukrumi ar riebiu pienu, sumažinate jos veiksmingumą.