Šias cheminių medžiagų sukeltas problemas sprendžiame naudodami kitas dirbtinės kosmetikos priemones, kurios, ne paslaptis, taip pat chemizuotos ir neatstatomai naikina natūralią organizmo mikroflorą. Kaip pašalinti riebalus ir švariai išplauti indus, nepakenkiant savo sveikatai ir grožiui?

Kas iš tiesų kenkia

Trečią dešimtmetį gyvuojančio ekologinio „Mėtos“ ūkio savininkai Gražina ir Mindaugas Vyskupaičiai primena, jog cheminių valiklių veikliųjų medžiagų poveikis yra visa apimantis: „Jos neskiria gerųjų ir blogųjų bakterijų, todėl naikina ir skaido viską, su kuo susiduria. Būtent tai yra pagrindinė priežastis, kodėl, naudojant indų ploviklius, skundžiamės sudirgusia oda. Valomosios medžiagos eliminuoja viską, kas yra ant odos, įskaitant natūralų riebalinį-apsauginį odos sluoksnį“.

Cheminiu požiūriu, indų ir virtuvės paviršių valikliai įprastai priskiriami prie vidutinio pavojingumo medžiagų. Pavojų sveikatai kelia ne tik veikliosios medžiagos, bet ir aromatiniai priedai, suteikiantys indų plovikliams kvapą ir spalvą. Šios medžiagos neretai dirgina ne tik odą, su kuria turi tiesioginį kontaktą, bet ir kvėpavimo takus bei akis.

Vienas – už visus?

Parduotuvių lentynose paprastai randame dviejų rūšių ploviklius: cheminius, kurių yra didžioji dauguma, ir keletą ekologinių bei natūralių. Pagrindinė pristatoma ekologiškų ploviklių vertė: mažesnis kenksmingas poveikis rankų odai ir nagams, kadangi sudedamosios ploviklio medžiagos ne taip dirgina ir mažiau sausina odą.

Tačiau biologo ir chemikės išsilavinimą turintys „Mėtos“ ūkio įkūrėjai natūralių produktų kartelę siūlo kelti aukščiau: „Jei produktas išties natūralus, jis privalo ne tik neturėti žalingo poveikio, bet ir savomis gamtinėmis medžiagomis ją puoselėti.“

Vadovaujantis šiuo principu, „Mėtos“ ekologiniame ūkyje užgimė bene pirmasis indų, virtuvės paviršių ir rankų ploviklis viename - „Gamta valo“. Šis gaminys buvo sukurtas iš natūralių lietuviškų augalinės kilmės medžiagų. Namų šeimininkams ir šeimininkėms pristatytą ploviklį sudaro garstyčių ir vaistinio putoklio milteliai, kurie ne tik nuvalo riebaluotus paviršius, bet puoselėja rankų odą. Kaip teigia pašnekovai, nuo įprastinių cheminių ar net ekologinių indų ploviklių rankas turime saugoti, o „Gamta valo“ efektas priešingas: ploviklis plauna indus, valo virtuvės paviršius, bet tuo pat metu ir maitina, drėkina rankų odą bei šalina jos nešvarumus.

„Mėtinio gyvenimo“ linijos produktų kūrėjai neslepia, jog kol kas didžiausias susidomėjimas rankų odai draugišku natūraliu valikliu jaučiamas iš bendrovės eksporto partnerių Vakarų Europos šalyse bei Ukrainoje. Tačiau tikimasi, kad universali virtuvės priemonė ilgainiui ras vietą ir daugelio lietuvių namuose.

Cheminių ir natūralių priemonių efektyvumas

Vienas iš tariamų pranašumų, kurį cheminių preparatų gamintojai įvardina savo ploviklių reklamose, yra masinės cheminės produkcijos efektyvumas. Apie tai byloja ir faktas, kad, naudodami šias priemones, dažniausiai mūvime gumines pirštines. Tačiau apsaugoti savo kvėpavimo takų ir akių zonas yra kur kas sudėtingiau.

Dargi būtina pagalvoti apie tai, kiek kenksmingų ploviklio medžiagų patenka į mūsų organizmą, kuomet naudojamės tokių preparatų prisotintais indais. Teigiama, kad norint pašalinti populiariausių masinės produkcijos indų ploviklių likučius nuo lėkščių paviršiaus, jas reikia skalauti net 10 kartų.

Grožiui ir sveikatai draugiškiausia alternatyva – natūralios priemonės, tokios kaip maistinė soda, actas, druska, citrinos sultys ir augaliniu pagrindu pagaminti valikliai. Tačiau šių populiarumą riboja visuomenėje vyraujantys įsitikinimai apie tariamai mažesnį jų veiksmingumą.

Manote, kad natūralios valymo priemonės iš tikrųjų ne tokios veiksmingos kaip cheminės? Anot Gražinos ir Mindaugo, atlikus nepriklausomus laboratorinius tyrimus, „Mėtos“ ūkyje užgimusio valiklio „Gamta valo“ plovimo geba įvertinta net keturiais balais: „Vadinasi, nuo chemiškai pačių agresyviausių preparatų parduotuvių lentynose efektyvumu atsiliekame vos vienu balu. Tai tikrai nėra baisus praradimas, lyginant tuo, ką laimi žmogaus sveikata.”

Kalėdinis linkėjimas

Originalaus lietuviško produkto autoriai tikisi paskatinti namų šeimininkus ir šeimininkes būti sąmoningais kuriant natūralesnę aplinką. Kai renkiesi ne tik tai, kas sveikai pavadinta, bet tai, kas yra tikra ir natūralu, kai galvoji ne tik apie save, bet ir apie tuos, kurie ateina, tuomet ir gyvenimas tampa kitoks: nuoširdesnis, paprastesnis ir, žinoma, sveikesnis. Tokios kasdienybės artėjančių Šv. Kalėdų proga skaitytojams linki ekologinio ūkio bendruomenė „Mėta“.