Pusvalandis ir valanda makiažui prie veidrodžio – atgyvenusi fyfų tradicija. Fyfų didžiuosiuose Lietuvos miestuose beveik nebėra. Užtenka savaitgaliais įšokti į bet kurį parką, ir pamatysi: ryškius makiažus pakeitė ryškūs beformiai džemperiai, palapinių dydžio šalikai, kepurės, kokias anksčiau siūlydavo tik vaikams. 

Katastrofiškai sumažėjo moterų, susigarbanojusių plaukus sekmadieniui, damų, kurių laku supurkštos šukuosenos atlaiko 16 m/s greičio vėją, arba dėvinčių klasikinę skrybėlaitę ir tobulai nuraudoninusių lūpas

Grožio galią, rodos, ima vyrai: kas antras tobulai pakirpta barzda, hipsteriška vaškuota ševeliūra, ir drabužius perkantis nebe didžiuosiuose prekybos centruose. Kas ketvirtas – įsirėminęs stilingais akiniais, ir vis daugiau pasidariusių manikiūrą

– Negaliu patekti pas barzdaskutį, eilė, ir mano kirpėjas atostogauja – visą savaitę daugiausia sėdžiu namuose, toks apaugęs nenoriu rodytis, – krapštydamas iš barzdos trupinį, pasiguodė seniai matytas pažįstamas.

Dėl tos barzdos nesutiko užsukti į buvusią darbovietę, įsmukome į nuošalią kavinę. Žvilgtelėjau į šalia sėdinčią kolegę, kurią pakvietėme prisijungti. Anksčiau ji buvo ta, kuri derina savo atostogas prie vizitų pas kirpėjus ir kosmetologus, o dabar tepasi veidą alyvuogių, plaukus – argano aliejais, ir aiškina, kad reikia žvelgti moteriai į sielą. O vyrui – į barzdą? 

Sakykit, ką norit, bet anksčiau, kai susitikdavome su draugėmis šeimomis, net į šašlykų balių išsipustydavome iš širdies. Vyrai praslysdavo įšokę į kedus ir ranka perbraukę per plaukus. Dabar mūsų veidai blyškesni, kompanijoje daugėja moteriškų treningų, plaukų želė ir lakai dūla spintelėse, užtat vyrai atranda stilių. O gal mes jį sukuriame. Išnyksta standartiniai džinsai, atsiranda nestandartinių marškinių, liemenių, džemperių, ryškiaspalvių siaurėjančių kelnių, apyrankių, žiedų, netgi maskuojamų spuogų ir paakių. 

Prieš metus kitus vienoje grožio klinikoje, kur darausi procedūras plaukams, vyrai, atlydėję damas, norinčias išmėginti naujus kremus, serumus ar naujausius veido korekcijos botoksu ir skalpeliu atradimus, lindėdavo laukiamajame, slėpdamiesi už fikuso. Dabar jie urmu sugarma į kabinetus, ir išeina padailinti – ataugančiais plaukais, išpuoselėta veido oda, pakoreguotais antakiais, patemptais skruostikauliais. Vieną dieną supratau, kad išskirtinai „moteriškų“ grožio klinikų, salonų ir panašių įstaigų liko ne tiek daug, dažniausiai – provincijose, kur vyrų grožio virusas žūsta pasmerktas vakarinį makiažą dieną vis dar mėgstančių damų ir „tikro vyro“ įvaizdį puoselėjančių kavalierių. 

Taip, kai grįžtu į gimtąjį miestelį, atsiranda tetų, kurios pusbalsiu išvardija sąrašą pusamžių vyrų, pasidažiusių plaukus. Jų po truputį daugėja. O grįžę iš užsienio arba pastudijavę didesniame mieste, atranda, kad būna ne tik baltų, pilkų ir juodų marškinių. Ką jau ten, jie papuošalus nešioja! Tam miesteliai, žinoma, dar nelabai pasiruošę, bet pratinasi. Jauni vyrukai prieš vestuves netgi pasidaro šukuosenas ir manikiūrus. Didmiesčiuose vyrų grožis išpuoselėtas labiau – vienas kitas net depiliaciją užsisako. Moterys tuo metu dažniau pasvarsto, kad plaukeliai ant kūno natūralu, gal nereikia su jais tiek kovoti. 

– Galiu rekomenduoti nuostabią permanentinio makiažo specialistę. Antakiai bus tobuli, ir jokio vargo, – ravėdama plaukelius, pasiūlė man kosmetologė.

Anksčiau ji niekada nekalbėdavo apie grožio procedūras, kurios leistų ilgam pamiršti rūpestį veidu. Ragindavo dažniau pasidažyti, o dabar prisipažįsta, kad vis daugiau jos klientų – vyrai. 

Gali būti, kad tai sąmokslas, nes kai papasakoju jai apie vyrus apleistomis barzdomis, laukiančius eilėje, bijančius išeiti į žmones, ilgai ir kiek piktokai juokiasi. Sako, kad jai malonu, kai vyrai praktiškai įsitikina, koks nelengvai pasiekiamas kartais gali būti dirbtinis grožis. O moterys tuo metu gauna progą truputį atsikvėpti. „Na, žinote, – atsidūsta, – Dabar pagaliau jie ima suprasti, kad partnerės, ryte pabundančios anksčiau ir bėgančios į vonią pasidažyti, darosi retas atvejis. Jos nebenori tiek daug kentėti dėl grožio ir estafetę mielai perleidžia vyrams“.

Grožiui reikia revoliucijų, tik kas bus laimėtojai?