LAIMĖTOJOS:

Kotryna Tac.;

Ilona Daškevičienė.

Dėl prizų parašykite mums laišką el. paštu info@5braskes.lt.

___________________________________________________________________________________

Rudenį ir žiemą plaukų priežiūra tampa tikru grožio iššūkiu. Jie sausėja, elektrinasi, šakojasi. Šaltasis sezonas plaukams – vienas pažeidžiamiausių. Kaip išlikti gražiai? Tai atrodo neįmanoma, kai dar atsiranda pleiskanų, plaukai lūžinėja, nepavyksta surasti jiems tinkančio šampūno... Norime kuo greičiau bėgti į artimiausią kirpyklą ir nusirėžti tiek metų augintus plaukus. Stop! 

Į visus mūsų klausimus atsako Vilniaus lazerinės dermatologijos centro gydytoja dermatologė Milda Krivickaitė.

– Kokie yra sveikos galvos požymiai? Nuo ko jos būklė priklauso?

– Sveika galvos oda nekelia niežėjimo, bėrimų, sausumo, pleiskanojimo ir jautrumo, plaukų slinkimo bei kitų nemalonių simptomų. Jos būklė priklauso nuo žmogaus mitybos, gyvenimo būdo, odos ligų (tokių kaip psoriazė, seborėjinis dermatitis, egzema) ir vidaus ligų (anemija, skydliaukės patologija), streso, vartojamų vaistų, plaukų priežiūros įpročių. Galvos trinkimas – vienas lengviausių ir efektyviausių būdų kovoti su skalpo odos problemomis, nes sumažinama perteklinė riebalinių liaukų sekrecija, sukelianti pleiskanojimą ir riebalavimąsi, apsaugoma nuo pleiskanų kaupimosi galvos odoje.

Tinkamas šampūnas gali išnaikinti pleiskanas, dėl kurių žmonės labiausiai kompleksuoja. Tačiau gali prireikti išbandyti keletą skirtingų šampūnų, kad rastumėte tinkamiausią.

– Kokia galvos odos būklės įtaka plaukų grožiui? 

– Labai didelė! „Gyvoji“ plauko dalis yra giliau odoje, tuo tarpu toje plauko dalyje, kurią mes matome, gyvybiniai procesai nevyksta. Kai galvos oda yra sveika – nesuardytas biologinis balansas – tuomet ir plaukai auga sveiki. 

Esant galvos odos pažeidimams, plaukai gali išsausėti, tapti papilkėję, pradėti lūžinėti ir pradėti slinkti.

Labai svarbu kasdienė jos priežiūra, jei galvos oda reguliariai nenuplaunama, ji gali tapti puiki terpė veistis infekcijai. Tačiau reikia nepamiršti, kad riebalinės liaukos, esančios skalpo odoje, išskiria sekretą, kuris apsaugo galvos odą ir plaukus – padengia juos tarsi išoriniu sluoksniu, kuris neleidžia jai išsausėti.

Nuotr. Shutterstock

– Dėl kokių priežasčių galime jausti galvos odos tempimą, išsausėjimą?

– Šį diskomfortą galime jausti tiek dėl vidinių, tiek dėl išorinių faktorių. Dažniausiai pasitaikantys vidiniai faktoriai: odos ligos (atopinis dermatitas, psoriazė), vyresnis amžius, fizinis ar emocinis stresas, genetika, hormoniniai pokyčiai. Tačiau dažniausiai žmonės susiduria su galvos odos diskomforto pojūčiu, dėl temperatūros ir sezono pokyčių, gyvenimo būdo ypatumų (rūkymas, bloga mityba), vaistų šalutinio poveikio, aplinkos užterštumo, netinkamai parinktų plaukų priežiūros priemonių. Per dažnas plovimas gali išsausinti galvos odą, dėl ko ji pradeda niežėti, pleiskanoti. Kita vertus riebaluota galvos oda ir per retas plovimas gali palengvinti infekcijos vystymąsi, pleiskanų susikaupimą ir niežėjimą...

– Koks agresyvių detergentų, įeinančių į šampūnų sudėtį, poveikis galvos odai ir plaukams?

– Agresyvios sudėtinės medžiagos alergiškiems žmonėms gali sukelti bėrimus, galvos odos pažeidimus, odos ir plaukų išsausėjimą, pleiskanojimą. 

Geriau rinktis šampūnus su švelnesnėmis valančiomis medžiagomis, jie taip gerai neputoja, tačiau efektyviai išplauna plaukus. Šampūnų pH turėtų būti rūgštinis (pH 4–6) – artimesnis natūraliam plaukų pH.

– Kaip tinkamai prižiūrėti galvos odą, kad plaukai būtų gražesni? Ką kiekviena moteris turėtų žinoti, jei nori žvilgančių garbanų?

– „Plauti galvą“ kiekvienas žmogus turi pagal poreikį. Jei galvos oda sausa – rečiau, jei riebi – dažniau. Pasirinkite šampūną, turintį švelnių detergentų, skirtą kasdieniam naudojimui, jis mažiau sausina plaukus. Svarbu vengti plaukų džiovintuvo ar tiesinimo žnyplių naudojimo. Ne ką mažiau svarbu yra pilnavertė mityba, užtikrinanti būtinų medžiagų ir vitaminų kiekį. Būtina subalansuota dieta su tinkamu cinko, vitamino D kiekiu, riebiųjų rūgščių (omega 3), biotino, baltymų ir geležies kiekiu. 

Pasireiškus nemaloniems simptomams, kaip galvos odos bėrimas, pleiskanojimas, tempimas, geriausia pasikonsultuoti su gydytoju dermatologu, kuris paskirs tinkamiausią galvos odos ir plaukų kasdienę priežiūrą bei gydymą.

____________________________________________________________________________________________________

KONKURSAS!

Norint užtikrinti galvos odos sveikatą, būtina naudoti tam tinkamas priemones.

„Nodé Fluide“ – šampūnas, kuris išsaugo galvos odos ir plaukų biologinį balansą.

Laboratorija „Bioderma“, būdama odos biologijos ekspertė ir suprasdama neatsiejamą ryšį tarp sveikos galvos odos ir plaukų grožio, prieš 37 metus sukūrė pirmąjį nedirginantį šampūną „Nodé Fluide“:

– Švelniai ir efektyviai plauna plaukus, išsaugodamas sveiką galvos odą;

– Unikalus valomasis poveikis, pritaikytas plauko ir galvos odos biologijai;

– Plaukai tampa minkšti, švelnūs, lengvai iššukuojami.

Nori laimėti šį šampūną? Užpildyk apačioje esančią formą ir atsakyk į klausimą. 2 burtų keliu išrinktos nugalėtojos galės džiaugtis „Nodé Fluide“ šampūnu! 

Nugalėtojas skelbsime spalio 27 dieną. Sėkmės!