Pagrindinė dantų pastos sudedamoji dalis – valgomoji (kepimo) soda.

Jei jūsų dantys pageltę nuo kavos ir kitų medžiagų, valykite juos soda – taps baltesni. Skonis nėra labai malonus, bet kai kurie žmonės nemėgsta ir įprastos dantų pastos skonio.

Reikės:
1 šaukštelio valgomosios sodos,
1/2 šaukštelio smulkios jūros druskos,
1 lašelio pipirmėčių, šaltmėčių, apelsinų, gvazdikėlių ar cinamono eterinio aliejaus;
kelių lašelių vandens.

Gaminimas. Mažame dubenėlyje dantų šepetėliu, pirštu ar šaukšteliu išmaišykite visus ingredientus. Masė turi būti vientisa, tiršta (nevarvėti nuo šepetėlio). Pamerkite šepetėlį į šią pastą ir valykitės dantis.

Natrio bikarbonatas geriau naikina rudas ir geltonas, o ne pilkas dėmes. Prieš valydami dantis pačių pasigaminta pasta, pasikonsultuokite su stomatologu. Dantų pastos su soda galima įsigyti ekologiškų prekių parduotuvėse, bet jei kurį rytą jos pritrūksite, jums pagelbės žiupsnelis sodos.

Dar keli dantų pastos receptai...

... su vandenilio peroksidu
Reikės: valgomosios sodos, vandenilio peroksido (3 proc.), glicerino, lašelio mėgiamo eterinio aliejaus.
Kuo naudinga soda, jau galėjote įsitikinti, šveisdama puodelį ar arbatinį. Vandenilio peroksido poveikis – pasta putoja, naikina bakterijas, balina dantų emalį. Glicerinas pasaldina pastą, užmuša sodos nemalonumą.

... su bananų milteliais
Reikės: lygiomis dalimis sudžiovintos bananų žievės miltelių, smulkios jūros druskos, alyvuogių aliejaus ir pušų ekstrakto.

... su eukaliptais
Reikės: smulkios jūros druskos, sodos, alyvuogių aliejaus ir eukalipto lapų miltelių.

... su baklažanais
Orkaitėje keptą baklažaną sutrinkite, įberkite tiek pat jūros druskos. Druska puikiai valo dantis, o baklažanas stiprina dantenas, gerina kraujotaką.

... su moliu
Sumaišykite molio miltelius su jūros druska, įberkite šiek tiek maltų raudonųjų pipirų. Tokie milteliai gerina kraujotaką, stiprina ir maitina dantenas. Valykite ne ilgiau kaip 1 minutę.