Pernelyg didelis prakaitavimas, kurį gydytojai vadina hiperhidroze - tai tikra daugelio merginų problema. Pasak statistikos, apie 2-3 procentus žmonių kenčia dėl šio susirgimo. Nenuostabu, kad daugelis ieško pačių veiksmingiausių būdų, kaip atsikratyti gausaus prakaitavimo. Štai keli iš jų.

Antiperspirantai su aliuminio chloridu
Vienas paprasčiausių kovos su padidėjusiu prakaitavimu būdų - antiperspirantas, kuris sukurtas specialiai šiai problemai spręsti. Kuo ypatingas? Jame yra aliuminio chlorido. Šis kovos su hiperhidroze metodas turi ir vieną trūkumą. Aliuminis, kuris yra antiperspirantų sudėtyje, gali dirginti odą arba ją alergizuoti, todėl prieš tai, kaip pradėsite kasdien naudotis šiuo antiperspirantu, verta įsitikinti, kad nesate jam alergiška.

Šalavijas
Kovoti su padidėjusiu prakaitavimu padės ir liaudies medicina. Pavyzdžiui, šalavijas padeda organizmui kontroliuoti kūno temperatūrą, o tai reiškia, kad pavyksta kiek įmanoma ilgiau išlikti sausam. Jį galima vartoti tiek išoriškai, tiek ir naudoti gaminant valgį arba gerti jo nuovirus. Poveikis iš tiesų bus neįtikėtinas, be to, šalavijas turi ir kitų sveikatai naudingų savybių: gerina atmintį, sumažina nerimą, taip pat padeda atsikratyti žalingų laisvųjų radikalų.

Atsisakykite kenksmingų įpročių
Cigaretės, kofeinas, alkoholis ir narkotikai - visa tai sujaukia organizmo darbą. Kenksmingi įpročiai veikia nervinę sistemą, kraujotaka sutrinka, o pasekmė - padidėjęs prakaitavimas. Tiems asmenims, kurių netenkina šeško gyvenimas ir nemalonus šlapumo pojūtis, ko gero, teks atsisakyti kasdienio alaus butelio, cigarečių, taip pat papildomo puodelio kavos. Rezultatus greitai pastebėsite.

Natūralios priemonės
Kovoti su prakaitu bei jo skleidžiamu nemaloniu kvapu galima ne tik cheminėmis medžiagomis, tačiau ir natūraliais produktais. Pavyzdžiui, prieš miegą galite į pažastis įsidėti ir palaikyti žaliosios citrinos griežinėlius arba patepti pažastis citrinos sultimis. Būtinai leiskite pažastims nudžiūti. Natūralios medžiagos, esančios citrusinių vaisių sultyse, padės išsaugoti pažastų odos sausumą.

Teisinga apranga
Kaip žinote, sintetiniai pluoštai užkerta kelią odai kvėpuoti. Vadinasi, reikia skirti daugiau dėmesio savo drabužiams, tiksliau - jų kokybei ir ekologiškumui. Tam tikri audiniai, pavyzdžiui, medvilnė ir linas, leidžia orui cirkuliuoti, atvėsina odą ir džiovina ją. Tokiu būdu galite iki minimumo sumažinti tikimybę, jog oda bus dirginama, o taip pat atsikratyti nemalonaus kvapo, kuris tikrai atsiras, jei dėvėsite drabužius iš poliesterio.

Vitaminas В
Produktai, kuriuose yra B grupės vitaminų, nepaprastai naudingi organizmui, o ypač jie padeda kovoti su padidėjusiu prakaitavimu. Verta į savo valgiaraštį įtraukti tokius produktus: pupas, kiaušinius, neskaldytus grūdus, daržoves, mėsą. B grupės vitaminai ne tik padeda apmalšinti hiperhidrozę, bet yra naudingi, jei patiriate nerimą, stresą, depresiją, PMS ir nuovargį.

Prieskoniai
Jei norite išvengti hiperhidrozės, verta vengti ir aštraus maisto. Juk netgi svogūnas ir česnakas, o tiksliau - jų aromatas geba iš organizmo pasišalinti per poras su prakaitu ir tiesiog priversti aplinkinius riesti nosį. Prieskoniai ir aštrūs padažai paskatina kūno temperatūrą pakilti, todėl padidėja prakaito išsiskyrimas. Jei norite išsaugoti normalią kūno temperatūrą, geriau rinkitės pieno produktus, jūros gėrybes ir dumblius.

Dar keli būdai nuo prakaitavimo:
- alūno kristalas - natūralus mineralas,
- botulino injekcijos (nebestimuliuojamos prakaito liaukų),
- apsiplovimas kelis kartus per dieną drungnu vandeniu.