Kaip parodė tyrimo duomenys, vadinamasis gerasis cholesterolis, kurio yra avokaduose, žuvyje ir alyvuogių aliejuje, irgi būna kenksmingas organizmui. Savo tyrimų rezultatus mokslininkai išpublikavo žurnale „Science“.

Norėdami įrodyti produktų žalą, pacientų kraujyje tikrino didelio tankio lipoproteinų kiekį, kurie atsakingi už medžiagų absorbavimą organizme. Paaiškėjo, kad kai kuriais atvejais gerojo cholesterolio poveikis yra atvirkščias.

Kembridžo universiteto darbuotojai aptiko apie 1 700 žmonių su neįprasta genų mutacija, turėjusia poveikio baltymui SCARB1. Šių žmonių kepenys neįsisavina produktų iš „mirtinojo sąrašo“ dėl pertekliaus gerojo cholesterolio, kuris didina širdies ligų riziką. Tokios dietos žalą specialistai palygino su gausaus rūkymo žala.
Alyvuogių aliejus

Atsikratyti didelio tankio baltymų be žalos kepenims galima su statinais, naudojamais išvedant iš organizmo cholesterolį.

Be to, mokslininkai priminė, kad didžiausias kepenų priešas vis tik yra alkoholis. Be abejo, netinkama mityba, ekstremalios dietos, gyvulinė kilmės maisto atsisakymas ir netgi elementaru stresas irgi kenkia kepenims.

Kad kepenys būtų sveikos, reikia maitintis tvarkingai. Sergant kepenų ligomis, negalima valgyti produktų, kurie joms kenkia: riebios mėsos, ankštinių, riešutų, aštrių prieskonių.
Ankštinės daržovės