Pradėsime nuo uogų (nors tą patį metodą taikau ir vaisiams). Pripažinkit, šiek tiek gaila už mėlynių ar aviečių indelį sumokėjus nemenką sumą, kitądien pamatyti, jog apie uogas sukiojasi arba muselės, arba pelėsis... Kaip ilgiau jas išlaikyti šviežias?
Šį patarimą (kaip ir kitus, kuriuos rasite šiame straipsnyje) man davė bičiulė Rasa. Ji vegetarė, tad žino, ką kalba. O kalba ji apie actą.
Parsinešusios uogas iš parduotuvės pasigaminkite acto vandenuką (10 dalių vandens:1 dalis balto arba obuolių sidro acto) ir į jį supilkite uogas. Pamaišykite. Nusausinkite. Galite ir perplauti, tačiau acto skonio, bent jau aš, nejaučiu.
Actas nužudo visas puvėsio bakterijas, kenkėjų sporas ir visą kitą velniavą, kuri nusėsta ant uogų. Taip apdirbtas uogytes šaldytuve galite laikyti iki savaitės!
Dar vienas dalykas, prie kurio prisideda actas - obuolių ir kriaušių blizgesys. Prileidžiu pilną kriauklę vandens, įpilu stiklinę acto ir suverčiu vaisius. Leidžiu paplūduriuoti 10 minučių ir išgriebusi nusausinu - vaisiai atrodo kaip vaškiniai ir jokios zarazos nelimpa!

Šviežumo abėcėlė

Daugelio vaisių ir daržovių šviežumą išsaugoti padeda šaltis. Jis lėtina produktų "kvėpavimo" procesą taip atitolindamas sunokimą. Tačiau jokiu būdu vaisių negalima dusinti, t.y. laikyti polietileno maišeliuose - pakankamai oro negaunantys vaisiai ne noksta, bet pūva.
Kai kurie vaisiai ir daržovės išskiria etileno dujas, kurios pagreitina nokimą ir gali įtakoti kitų, šalia esančių daržovių ir vaisių nokimo bei pūvimo procesus. Takirm, jeigu toje pačioje pintinėje laikysite špinatus ar kale rūšies kopūstus ir obuolius arba persikus, žaliosios daržovės per kelias dienas pagels. Taigi, pirmausia jūs turite atskirti "gazuojančias" daržoves nuo jų dujoms jautrių vaisių ir daržovių.

Gazuojantys produktai, kuriuos geriausia laikyti šaldytuve: obuoliai, abrikosai, melionai, figos.

Gazuojantys produktai, kuriuos geriau laikyti atokiau nuo šaldytuvo: avokadai, neprinokę bananai, nektarinai, persikai, kriaušės, slyvos, pomidorai.

Produktai, kuriems reikia vengti gazuojančiųjų draugijos: prinokę bananai, brokoliai, Briuselio kopūstai, kopūstai, morkos, kalafijorai, agurkai, baklažanai, salotos ir kitos lapinės daržovės, petražolės, pupelės, pipirai, saldžiosios bulvės, arbūzai.

Stenkitės vaisius ir daržoves pirkti paskutinius - kad jie nespėtų sušilti. Idealiausia, jeigu turguje apsilankytumėte vos jam atsidarius, nes ką tik nuskintos uogos išliks šviežios ilgiau negu pastovėjusios saulėje nors ir kelias valandas.

Na, priartėjome prie įdomiausios dalies. Kaip pirkti kartą per savaitę, bet namie visada turėti šviežių daržovių? Štai, kaip atrodytų planas, jei perkate sekmadienį:

Valgome pirmiausiai (nuo sekmadienio iki antradienio): artišokus, šparagus, avokadus, bananus, baziliką, brokolius, vyšnias, kukurūzus, krapus, žaliuosius žirnelius, grybus, garstyčių daigus, braškes.

Valgome vėliau (nuo antradienio iki penktadienio): arugulą, agurkus, baklažanus, vynuoges, salotas, laimą, mescluną (lapinių daržovių mišinį), ananasą, cukiniją.

Valgome paskiausiai (savaitgalis): abrikosus, paprikas, mėlynes, Briuselio kopūstus, kalafijorą, greipfrutus, porus, citrinas, mėtą, apelsinus, raudonėlį, petražoles, persikus, kriaušes, slyvas, špinatus, pomidorus, arbūzus.

Likučiams: obuoliai, burokėliai, morkos, kopūstas, salieras, svogūnai, bulvės, česnakas.