Benamį Slaviką pastebėjo ukrainietis fotografas Jurko Djačyšynas. Jie susitiko atsitiktinai ir šis atsitiktinis susitikimas virto įdomiais santykiais. Menininkas ėmė fotografuoti benamį ir sukūrė šimto fotografijų seriją pavadinimu „Slaviko mada“. Lvovo gatvėse pastebėtas benamis noriai pozavo nuotraukoms ir beveik niekada nevilkėjo tų pačių drabužių antrą kartą. 

Susitaršęs benamis tapo į nieką nepanašia internetine mados žvaigžde. Nors Slavikas niekada neturėjo tokios vietos, kurią galėtų vadinti namais, jam niekad nebuvo tas pats, ką rengtis – vyras išsiugdė savitą mados pojūtį.

Kartais benamis keisdavo aprangą net du kartus per dieną ir beveik niekada nebuvo pastebėtas su tais pačiais drabužiais antrą kartą. Fotografas J. Djačyšynas su benamiu dirbo keletą metų ir kaskart jam už nuotraukas mokėdavo apie 2,58 skaičiuojant litais.

Regis, niekas apie šį madai abejingą vyrą daug nežinojo. Fotografas prisipažino, kad reguliariai pasirūpindavo benamio šukuosena ir barzda, taip pat nuskuto jam pažastis. Visos nuotraukos buvo daromos atsitiktinių susitikimų metu.

J. Djačyšyno portretų serija „Slaviko mada“ primena „Derelicte“ mados liniją, kuri pristatoma Beno Stillerio juostoje „Zulanderis“ („Zoolander“).

„Jis yra benamis čigonas, tačiau ne paprastas, – rašė fotografas. – Jo gyvenimo būdas skiriasi nuo kitų benamių. Jis nesinešioja daugybės maišelių ir nesirausia šiukšlių konteineriuose. Jis turi slėptuvę ir niekas jos nežino. Kur jis gyvena, lieka paslaptis. Slavikas klajoja gatvėmis ir prašo smulkių pinigų, tačiau nėra įkyrus. Jis reguliariai vartoja alkoholį, daugiausia alų, tačiau nėra alkoholikas. Slavikas yra madingiausias benamis pasaulyje“.

Prieš daugiau nei dvejus metus, 2013 metų sausį, Slavikas paslaptingai dingo iš Lvovo gatvių.  

„Slaviką galėjau sutikti kasdien, kas kelias savaites ar mėnesius. Vėliau jis prie manęs įprato, žinodamas, kur esu, susiieškodavo mane. Jeigu turėdavau laisvo laiko, eidavau į tas vietas, kur galėdavome susitikti. Kitaip su juo susitarti nebuvo įmanoma“, – tikina J. Djačyšynas. Fotografas priduria, kad niekada nežinojo, iš kur Slavikas ima savo drabužius.

Nuotraukas, kuriose pozuoja Slavikas, rasite ČIA