Iki šiol mados pasaulyje (didžiosiose mados sostinėse) kūdikiai buvo nepageidaujami. Juk ne paslaptis, jog patys mažiausieji atima grožio miegą, kuris modeliams ypač svarbus.

Tačiau „Givenchy“ mados namų naujausia reklamos kampanija nustebino net didžiausius mados gerbėjus. Reklaminiame plakate manekenė Mariacarla Boscono ant rankų laiko kūdikį lyg aksesuarą. Pasirodo, šuniukai ir kačiukai aukštosios mados reklamose nebepageidaujami. Reklaminę nuotrauką galite pamatyti čia.

Tiesa, yra skirtumas - kai vaikai ant podiumo išleidžiami kaip kolekcijos priedas, papuošalas prie suaugusiųjų (sukelti publikos simpatijas, pateikti netikėtumo efektą), o kada ta kolekcija skirta specialiai vaikams. Pastaruoju atveju vaikai iš tikrųjų dirba modeliais.

Dauguma mergaičių trokšta būti gražiomis princesėmis, o berniukai - stipriais kareivėliais. Todėl tėveliai noriai veda vaikus į mažųjų modelių mokyklėles, kur vaikai išmokomi pozuoti ir vaikščioti podiumu.

Tačiau ar vaikai tikrai jaučiasi laimingi tuo užsiimdami? Juk pasiruošimas fotosesijoms trunka ilgai, o vaikai nemėgsta laukti. Kelias valandas išsėdėti pas kirpėją ir vizažistą net ir suaugusiesiems sudėtinga. Jeigu dizaineris vaiką išsirinko kolekcijos pristatymui, tenka matuotis daugybę drabužių, kol randa tinkamiausią. Reikia daug kantrybės.

Negali sakyti, kad vaikiukai nieko neišmoksta. Kaip ir kiekviename būrelyje, čia mokoma disciplinos, kantrybės, dirbti kolektyve, įsiklausyti į kitų nuomonę. Sakykim, pramoginius šokius ar chorą lankantys vaikai irgi turi laukti savo išėjimo, užtikrinti tvarką užkulisiuose.

Tik mados podiumas yra kritiškiau vertinamas, nes vaikas realiai susiduria su suaugusiųjų pasaulio taisyklėmis bei elgesiu. Kur riba, kai vaikas yra tik vaikas, o kai juo prisidengiant (arba be jokių uždangų) deklaruojamos nevaikiškos vertybės - seksualumas, patrauklumas, suvaidintas grožis? Paskui mergaitės ant to paties podiumo prisižiūrėjusios gražuolių, nori užaugusios būti misėmis.

Atsimenate - prieš daugiau nei metus mados pasaulį sukrėtė dešimtmetės mergaitės Thylane Lena-Rose Blondeau nuotraukos, pasirodžiusios „Vogue“ žurnale. Jos sukėlė daugelio kritikų iš viso pasaulio pasipiktinimą, kadangi mergaitė buvo nufotografuota su itin ryškiu makiažu, aprengta seksualiais suaugusiųjų stiliaus drabužiais, apauta aukštakulniais, gulinti lovoje tarp kailių ir patalų su leopardiniais raštais.

Ačiū Dievui, Lietuvoje dar neišpopuliarėjo tokios baisybės. Pavyzdžiui dizainerės Viktorijos Jakučinskaitės drabužių kolekcijos pristatomos nuotaikingai, smagiai - atrodo, kad vaikus atlydėjusios mamos yra fonas, o ne vaikai.

Šios dizainerės drabužių pristatymams net žinomiausios Lietuvos moterys noriai patiki savo vaikus, kurie tampa modeliukais.

Modelio darbas reikalauja tam tikrų fizinių duomenų ir neįmanoma nuspręsti, pažiūrėjus į mažametį, kaip jis atrodys ateityje. O vaikas auga kupinas lūkesčių, kurie galbūt niekada nebus pateisinti. Taigi, ar noras vaikus matyti ant podiumo nėra tik neišsipildžiusi tėvų svajonė?