Baik mokslus. Įsitvirtink karjeroje. Susitikinėk su priešingos lyties atstovais (-ėmis).

Išsiaiškink, kokio (-ios) gyvenimo partnerio (-ės nori). Neskubėk tekėti (vesti).

Pastaruoju metu tokiais patarimais siekiama apsaugoti žmones nuo skyrybų. Bet praeitą mėnesį paskelbtame Jutos universiteto atliktame tyrime sociologijos profesorius Nicholasas Wolfingeris teigia, kad egzistuoja optimalus amžius, užtikrinantis tvirtą sąjungą – pasirodo, nereikėtų delsti per ilgai. Tyrėjo teigimu, mažiausia skyrybų tikimybė gresia žmonėms, kurie susituokė būdami 28–32 metų.

N. Wolfingeris anksčiau yra nustatęs U formos ryšį tarp amžiaus kuriant šeimą ir skyrybų tikimybės. Tokią išvadą jis padarė išanalizavęs Ligų kontrolės ir prevencijos centro įvykdytos Nacionalinės šeimos augimo apklausos, kurioje daugiau nei 22 tūkstančiai 15–44 metų vyrų ir moterų atsakė į įvairius klausimus – nuo veiksnių, nulemiančių apsisprendimą tuoktis ir skirtis, iki požiūrio į seksą ir nėštumą – 2006–2010 metų duomenis. N. Wolfingeris norėjo pats patikrinti apklausos išvadas ir 2011–2013 m. atliko papildomą apklausą. Jo išvados praktiškai identiškos: amžius nuo 28 iki 32 metų yra optimaliausias santuokai. Sukūrus šeimą anksčiau arba vėliau nei ši riba, skyrybų rizika išauga.

„Skyrybų tikimybė mažėja sulig kiekvienais metais nuo paauglystės, ir mažiausia būna nuo 28 iki 32 m., – rašo N. Wolfingeris. – O nuo 32 metų skyrybų tikimybė vėl išauga – ji didėja praktiškai po 5 proc. kasmet.“

Tačiau jei jūsų santykiai netelpa į „auksinius rėmus“, nenusiminkite – kai kurie tyrėjai nesutinka su šiomis išvadomis. Pavyzdžiui, Merilendo universiteto sociologas Phillipas Cohenas, analizuodamas kitus statistinius duomenis nei N. Wolfingeris, išsiaiškino, kad santuoka stabilesnė kai tuokiasi kiek vyresni žmonės, nei teigia N. Wolfingeris. Pasak Ph. Coheno, visiškai nereikia nerimauti, jei šeimą sukuriate būdami vyresni nei 32 m. Ph. Cohenas išanalizavo JAV surašymo biuro Amerikos bendruomenės apklausos, kurį buvo išsiunčiama 295 tūkst. JAV namų ūkių per mėnesį, duomenis, atspindinčius atskirų bendruomenių socialines, ekonomines ir su būstu susijusias aktualijas.

Dar vienas labai svarbus dalykas apie N. Wolfingerio tyrimą, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį: jame nagrinėjama tikimybė išsiskirti tik per pirmus penkerius metus po vestuvių, sako psichologė Karla Ivankovich, kuri yra Ilinojaus universiteto Springfilde profesorė. Idealiu atveju, santuoka trunka ilgiau nei penkerius metus. „Tad net kai susituokiama neperžengiant „auksinių rėmų“ amžiaus, skyrybų tikimybė egzistuoja“, – sako ji.

Viena vertus, tai, kad tuoktis geriausia nuo 28 iki 32 metų, yra logiška. Sulaukę tokio amžiaus mes paprastai jau daugiau žinome, kas esame ir ko norime iš gyvenimo ir iš būsimo partnerio, nei būdami 20-ies. Įdomu tai, kad Šv. Pranciškaus koledžo psichologijos katedros profesorė Marisa T. Cohen, atlikusi apklausą tuo pačiu klausimu – kada geriausia tuoktis – priėjo prie panašios išvados kaip ir N. Wolfingeris. Išanalizavus 773 dalyvių atsakymus, paaiškėjo, kad didžioji dauguma – 83,7 proc. – mano, kad kurti šeimą geriausia 25–34 metų.