Skaitykite 5braskės.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Konsultuoja gydytoja-dermatologė Greta Valančienė.

Ne vienas kenčiantis nuo spuogų ar sergantis akne galėtų pasakyti, kad pabuvus saulėje, odos būklė pagerėja. Taip yra dėl to, kad saulės spinduliai slopina bakterijų dauginimąsi. Tačiau būnant saulėje padidėja prakaitavimas bei riebalinių liaukučių sekrecija, o tai skatina aknę. Ši liga yra odos riebalinės liaukos ir viršutinės plauko folikulo dalies uždegimas, kai plauko folikule pradeda gamintis daugiau riebalų ir atsiranda bakterijos.

Odos būklės pagerėjimas po saulės vonių, deja, yra laikinas kaip ir po soliariumo seansų. Visgi ir pabuvus saulėje, ir soliariume tyko dar viena grėsmė – jei spuogai yra uždegiminiai, gali susidaryti použdegiminė pigmentacija. „Turintiems spuoguotą odą nepatariama lankytis soliariumuose, nes buvusių bėrimų vietose gali susidaryti pigmentinės dėmelės, didėja grėsmė atsirasti apgamams bei jų pokyčiams, spartėja odos senėjimo procesai“, – sako gydytoja-dermatologė Greta Valančienė.

Sergantys akne neretai skundžiasi padidėjusiu odos ragėjimu, tad ji gali būti storesnė. Jei teko girdėti, kad oda, norėdama apsiginti nuo saulės agresorių, yra linkusi storėti, to baimintis nereikėtų: „Saulės spinduliuotė daro įtaką ne tiek odos storėjimui, bet pigmentacijai. Po saulės vonių galite pastebėti, kad tose vietose, kur buvo spuogeliai, atsirado tamsesnės dėmelės, todėl labai svarbu nepiktnaudžiauti saulės voniomis ir degintis saikingai“, – aiškina G. Valančienė. Pavojingiausias metas deginimuisi tarp yra 11–15 val., kai spinduliai yra žalingiausi. Reikėtų nepamiršti, kad saulė skatina ne tik pigmentaciją, apgamų atsiradimą, odos senėjimą, bet ir riziką susirgti odos vėžiu.

Labai svarbu naudoti kremus nuo saulės (su SPF filtrais), kurie užtikrins reikiamą apsaugą nuo kenksmingos ultravioletinės spinduliuotės. „Saulės poveikis nėra vienkartinis, galima sakyti, kad laikui bėgant jis sumuojasi, todėl kiekvienas neatsakingas deginimasis ar buvimas saulėje gali tapti vėliau atsiradusių odos pažeidimų priežastimi“, – pasirūpinti odos apsauga ragina gydytoja-dermatologė.

Taigi, nors saulės nuglostyta veido oda kurį laiką atrodo gražesnė ir lygesnė, o spuogelių kiekis sumažėjęs, neturėtume per dažnai atsigręžti į saulę, o ypač be reikiamos apsaugos. Nuolatiniai apsilankymai soliariumuose taip pat gali pakenkti mūsų odai, todėl tiek turintys sveiką, tiek spuoguotis linkusią ar aknės pažeistą odą turėtų visuomet pasirūpinti tinkamomis odos priežiūros priemonėmis ir apsauga.