Galite būti namisėda, nebūtinai tokia ryški, emocinga ir komunikabili, bendraujanti su mikroautobuso vairuotoju ar traukinio pakeleiviu. Bendros taisyklės padės tapti mėgiama pašnekove, asmenybe, kurios draugijos aplinkiniai ilgėsis dėl paprastos priežasties - atrodysite patikima, nuoširdi ir paprasta.

O tos, kurios sugeba bendrauti, sėkmės pasiekia du kartus greičiau. Taigi, kokios tos sėkmingos komunikacijos taisyklės?

Nekritikuok ir nekaltink
Kodėl? Nes tai beprasmiška. Tai tas pats, jei mestum akmenį į sieną. Padeda tik tuo atveju, jei esi stipresnė už sieną. Visais kitais atvejais bendravimą apkartinsite, tas akmuo klius pačiai. Mokėk pasakyti pastabą, kad ir savo vaikui, partneriui, kad jis nesijaustų pažemintas, suglumęs. Jeigu kažko nepadarė, nekaltink, o paklausk, kada galėtų padaryti. Ir paprašyk, kad pažado laikytųsi.

Nevertink ir nepriekaištauk
Savo nuomonę pasakysi, jeigu paklaus. Bet ir tai - gana mandagiai, be priekaištų ir nuoskaudų. Bambanti visažinė, pasiryžusi viską sukritikuoti, kaltinti kitus, priekaištauti, užlipinti etiketę, nesugeba suburti draugų rato, išsaugoti ryšių. Ilgainiui žmonės ims vengti tokios pašnekovės. Juk jai viskas tiktai blogai - ne, ne, ne!

Nuoširdžios pagyros
Pagyrimas adresatui sukelia audrą teigiamų emocijų. Tokia audra užlies ir tą žmogų, kuris sugebėjo pagirti. Geras žodis nieko nekainuoja. O pastebėjimas ir mokėjimas pagirti net menkiausią smulkmeną - naują plaukų spalvą, originalią delninukę, dieviškus batelius, padeda užmegzti artimesnį ryšį, jį sustiprinti, prisileisti kitą asmenį arčiau. Girk, tačiau nepersistenk.

Atidžiai klausykis ir mokykis suprasti
Suprasti, ko tas asmuo nori, ką jis mėgina pasakyti. Beje, ne tik suprasti, bet ir pačiai būti suprastai yra didžiausia laimė. Juk būna, kai pasakome, o pašnekovas visai kitaip ištransliuoja mintis, išverčia į savo kalbą. Apima mažytis nusivylimas, tiesa? „Tu manęs nesupranti...", - ištari prislėgtu balsu. Todėl jeigu bendraudama su žmonėmis daugiau klausysiesi, įsijausi į jų gyvenimus, galėsi juos geriau suprasti, o per juos - ir save. Juk kiti žmonės - mūsų veidrodžiai.

Nebūk egoistė
Stiprink ryšius. Bendravimas - dvipusis eismas. Ne tik gauk, mokykis iš žmonių, bet ir pati jiems duok. Nepamiršk tų, kurie tau rūpi. Paskambink, pasiteirauk, kaip sekasi, paskirk pasimatymą, nustebink kokia dovana. Atmink: kuo daugiau duodi, tuo daugiau gauni.

Pamėgink taip gyventi mėnesį ir žiūrėk, kaip keičiasi santykiai su aplinkiniais. Tai padės tau kurti santykius.