Skaitykite 5braskės.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

„Tačiau aš neretai pagaunu save mąstant apie Luną (savo rainę) ir nerimaujant, ar neatimu iš jos gyvenimo džiaugsmo, palikdama ją visai dienai bute vieną, kol šeimos nariai yra darbe ir mokykloje“, – tęsia ji.

Moteris skundžiasi, kad šeimynykščiai iš jos tyčiojasi. „Ji gerai jaučiasi“, – sako dukra, rodydama į Luną, kuri gali valandų valandas gulėti ant palangės mūsų bute septintame aukšte ir stebėti gatve pravažiuojančius automobilius. „Ji per buka, kad suprastų, jog neturi gyvenimo“, – sako sūnus, tikras dvidešimtmetis cinikas.

Bet ekspertai patvirtina, kad C. McHugh nerimas turi pagrindą.

„Kalbėjausi su Paulu Mannu, kuris yra augintinių priežiūros tarnybos „Fetch! Pet care“ įkūrėjas ir vadovas. Jis patvirtino, kad nuobodulys kankina ir kates, ir šunis, tačiau pastarieji itin pažeidžiami, nes yra labiau linkę bendrauti“, – sako ji.

Štai keli patarimai, kurie padės užtikrinti, kad jūsų augintinis jaustųsi laimingas net ilgam paliktas vienas.

Nuotr. Shutterstock

Prieš pat išvykimą, pramankštinkite savo augintinį. Išveskite šunį pasivaikščioti ar pažaiskite su juo – pavyzdžiui, tegul atneša jūsų numestą daiktą. Jei laikote katę, lai ji pagaudo lazerio spindulį po visus namus. Augintinis pavargs, ir kol jūsų nebus namie, galės ilsėtis.

Susitarkite, kad kas nors užsuktų į jūsų namus apie vidurdienį. Idealiausia pasisamdyti profesionalų šunų vedžiotoją, tačiau net ir kaimynas, kuriam patinka žaisti su jūsų gauruotu draugu, gali užtikrinti augintinio socializaciją ir pramankštinti.

Mėgstamiausius augintinio žaislus palikite matomoje vietoje. Į žaislą galite įkišti skanėstą, kad bandydamas jį išsitraukti, augintinis pramankštintų ir smegenis. Šunims gali patikti žaislai-maisto dozatoriai, kurie paskatins juos motyvuotai užsiimti panaudojant įgimtą maisto ieškojimo instinktą. Katei nuobodžiauti neleis interaktyvi pelė.

Palikite įjungtą televizorių, pavyzdžiui, „Animal Planet“ kanalą, arba įjunkite prie interneto prijungtą prietaisą, kad augintinis jus matytų ar girdėtų.

Pamąstykite, ar nevertėtų įsigyti dar vieno gauruoto draugo. Dauguma kačių ir šunų noriai žaidžia kartu. Neretai žmonės įsigyja antrą augintinį kaip kompanioną pirmajam. Tačiau jei šis sprendimas jums netinka, galite savo šuniui ar katei organizuoti pasimatymus su kitais augintiniais. Galbūt norėsite visai dienai pasikviesti draugų ar giminaičių augintinį arba atvirkščiai, išleisti pasisvečiuosi savo gyvūną. Žinoma, visų pirma reikia patikrinti, kaip gyvūnai reaguos vienas į kitą. Prieš palikdami juos dviese ilgesniam laikui, kelis kartus pabūkite su jais namie trumpesnį laiką.

P. Manno teigimu, praskaidrindami augintinio vienatvę, užtikrinsite gerovę ir jam, ir visai šeimai, nes namuose pagerės mikroklimatas.