Tad šiandien pragooglinau savo baimę ir tinklapyje Askmen.com aptikau, kad verdamų vėžiagyvių klyksmas yra mitas! Ir kad dar yra daugybė mitų, kuriais be reikalo tikėjau... Nesakau, jog iš pykčio eisiu vėžiauti, bet reikės to moksliuko telefono paieškoti...

Taigi, maisto gaminimo mitai yra:

Nr.1 Negalima kepti alyvuogių aliejuje
Pabandykite tai pasakyti Italijos, Ispanijos ar Graikijos gyventojams. Taip, alyvuogių aliejus pradeda svilti daug žemesnėje temperatūroje negu saulėgražų ar rapsų aliejai, tačiau tinkamai kaitinamas jis puikiai tiks kepimui.

Nr.2 Druska kelia kraujospūdį
Druska jau senokai vadinama viena didžiausių sveikos mitybos priešių.  Šis mitas pradėjo sklisti 1950-aisiais Didžiojoje Britanijoje ir vis dar yra gyvas. Tačiau, kad ir kas bebūtų sakoma, druska mūsų racione yra būtina. Žinoma, vartojant protingais kiekiais.

Nr.3 Švieži vaisiai sveikiau negu džiovinti
Valgyti vaisius yra gerai. Ir nors tarp mineralų ir vitaminų kiekio šviežiuose ir džiovintuose vaisiuose yra nežymus skirtumas, faktas yra tas, kad skaidulų ir natūralaus cukraus kiekis juose nesiskiria. Tad turint omenyje, jog didžiąją dalį šviežių vaisių sudaro vanduo, toks pat džiovintų vaisių kiekis gali būti žymiai naudingesnis.

Nr.4 Mikrobangė veikia produktų maistingumą
Šildant ar gaminant mikrobangėje, produktų maistingumas nukenčia ne daugiau nei juos kepant ar verdant. Kartais mikrobangė net padeda išsaugoti maistingąsias medžiagas, tokias kaip vitamin C daržovėse. Svarbiausia - sekti gaminimo instrukcijas ir neviršyti laiko.

Nr.5 Į vandenį pilamas aliejus apsaugo makaronus nuo sulipimo
Makaronų sulipimui aliejus neturi jokios įtakos, nes jis pakyla į vandens paviršių. Tačiau jo dėka užviręs vanduo neišbėgs per puodo kraštus. Jeigu laikas nuo laiko pamaišysite makaronus, tai duos daug geresnių rezultatų negu aliejus.

Nr.6 Druska sukietina pupeles
Sūdymas neturi jokios įtakos verdamų pupų kietumui. Jeigu išvirusios pupelės kietos, vadinasi, jos buvo pasenusios. Tiesą pasakius, kai kurie moksliniai tyrimai teigia, jog sūriame vandenyje pupos išverda greičiau.

Nr.7 Grybų nereikia plauti
Nors vieni virėjai tikina, kad norėdamos išlaikyti grybų skonį, neturėtumėte jų nei plauti, nei lupti, o tiesiog apvalyti drėgna pašluoste, maisto žinovas Haroldas McGee teigia, jog trumpai po bėgančiu vandeniu pakišti grybai beveik nesugeria vandens ir nuo to jų kokybė nė kiek nenukenčia.

Nr.8 Gaminant alkoholis išgaruoja
Nors gaminant padažus, sriubas ar troškinius, į juos įpiltas alkoholis praranda savo stiprumą, patiekalą reiktų kaitinti mažiausiai 3 valandas, kad alkoholio likučiai išgaruotų.

Nr.9 Verdami vėžiai ir omarai klykia
Atsižvelgiant į faktą, kad nei vėžiai, nei omarai neturi balso stygų, tikimybė, kad verdami jie klykia, yra tikrai maža. Iš tikrųjų cypimo garsas - tai oras, besiveržiantis pro vėžiagyvių kiautus. Vis dėlto, jei šio garso nepakenčiate, pabandykite juos dėti į šaltą vandenį ir kaititinti ant lėtos ugnies.

Nr.10 Žalią mėsą iš pradžių paskrudinus geriau išsilaiko sultys
Čia tikriausiai visų mitų mitas. Skurdinimas ant smarkios ugnies prieš kepimą kaip tik išgarina drėgmę iš mėsos. Vienintelis skurdinimu pasiekiamas rezultatas - natūralaus mėsoje esančio cukraus karamelizavimasis, kuris patiekalui priduoda kitokio skonio, bet jokiu būdu neįtakoja mėsos drėgnumo.