Šį kartą nuotykių laboratorijoje ieškojome tinkamiausių pirštinių darbui su virvėmis Lietuvos rinkoje. Tokios pirštinės turėtų būti tinkamos mazgų pynimui, kopimui, greitam nusileidimui, „nebijoti“ šiurkščių paviršių ir žinoma - patikimai saugoti rankas.

Šiam testui du stambiausi mūsų šalies nuotykių ir turizmo prekių tiekėjai skyrė savo atstovaujamų prekinių ženklų produktus.

Iš „Montis magijos“ sulaukėme populiariojo „Petzl“ gamintojo „Cordex“ pirštinių. Vienos jų lengvesnės ir kainuoja 115 litų, kitos - „Cordex plus“ - kiek sunkesnės, su dvigubais odiniais delnais ir pirštų galais, kainuojančios 145 litus.

„Armijai ir civiliams“ pasiūlė išmėginti vis labiau populiarėjančio gamintojo "5.11" pirštines „FASTAC 2“ už 225 litus. Pasiūtos iš ožkos odos, o vidinėje delno srityje papildomai aptrauktos jaučio oda - tokiu būdu plaštaką nuo virvės skiria 3 sluoksniai. Reikia paminėti, kad gaminys sukurtas greitam nusileidimui virve, todėl juo labiausiai džiaugtųsi karinių pajėgų atstovai.

Kita pora pirštinių iš parduotuvių tinklo „Armijai ir civiliams“ - „ARSENAL RAPP - 02“ už 70 litų. Pasiūtos iš dvigubos jaučio odos, skirtos įvairaus pobūdžio darbui su virvėmis (nusileidimas, kopimas, mazgų rišimas).

Nusprendėme užkurti tikrą pragarą visiems ožiukams ir jaučiams iš kurių buvo pasiūtos mūsų testuojamos pirštinės.

Pirmasis bandymų etapas - Kalnų kelionių technikos varžybos. Čia reikia judėti greitai, patikimai sugriebti karabinus ir pinti mazgus.

Antrasis pragaro ratas pirštinėms - mūsų improvizuoti greiti nusileidimai ir virvių kabinimas viename iš apleistų Vilniaus fabrikų.

Prieš testą, šventai tikėjome keliais stereotipais sklandančiais tarp virvių virtuozų:

1. Juodos „Petzl“ pirštinės bjauriai tepa rankas suprakaitavus.

2. „5.11 FASTAC 2“ - netinkamos pinti mazgams (dėl pirštus dengiančios odos atkarpos) - jų paskirtis leistis greitai ir agresyviai.

3. „ARSENAL RAPP - 02“ - per pigios, kad būtų patogios ir kokybiškos.

Kalnų kelionių technikos varžybose Andrius su komanda užėmė antrąją vietą. Varžybų metu jis keitė ir testavo visus 4 produktus. Anot jo, abu „Petzl“ gaminiai fantastiškai tinka tokių užduočių vykdymui, kokio reikalavo varžybos. Užsidėjęs „5.11 FASTAC 2“ truputį ilgiau užtrukdavo prie kruopštaus darbo su mazgais reikalaujančių veiksmų, tačiau tikrai negali tvirtinti, kad pirštinės trukdė juos išrišti arba surišti.

Ir galiausiai „Arsenal Rapp -02“ - maloniai nustebinusios jį, o veliau ir mane. Tai tarsi „Petzl Cordex plus“ tik už per pusę mažesnę kainą! Trumpiau tariant - kopija. Dizainas ir charakteristikos labai identiškos „Petzl“ gaminiui. Tik „Petzl“ daug maloniau "guli" ant rankos ir yra lengvesnės.

Apleistame fabrike dar kartą išmėginome pirštinių efektyvumą rengiant skirtingus virvių trasos elementus ir greitai leidžiantis iš didesnio aukščio.

Testuojant trinties faktorių greito nusileidimo metu nuo fabriko stogo, didesnį dėmesį skyrėme „5.11 FASTAC 2“ ir „Petzl Cordex plus“. Tai dvi "sunkiasvorės" pirštinių poros su papildomai pastiprintais delnų paviršiais.

„FASTAC 2“ daug maloniau liečiasi su delnus, kai tenka sugriebti virvę ir skubiai leistis į apačią. Tuo tarpu „Cordex Plus“ kiek funkcionalesnės, kai reikia kažką įsegt, išsegt, įpint ar išpint. Nors užblokuoti nusileidimo įrenginį pavyksta taip pat greitai su vienomis ir kitomis.

„Arsenal Rapp -02“ visos nakties metu ir toliau „klausėsi“ mūsų komplimentų. Tiesa, jos atrodė kiek prasčiau nei „Petzl“ gaminiai po visų virvių ir karabinų išbandymų.

Išvados:

- Jei ieškote pakankamai funkcionalių, patogių pirštinių darbui su virvėmis ir nesate pasiryžę išleisti daugiau nei 100 litų - „Arsenal Rapp - 02“ maloniai nustebins. Tačiau turėkite omenyje, kad jų tarnavimo laikas gali būti trumpesnis, nei kitų gamintojų siūlomų produktų už didesnę kainą.

- „Petzl Cordex“ - už 115 litų gaunate pakankamai ilgaamžes, kokybiškai pasiūtas ir maloniai dėvimas pirštines. Tobulos SRT ar kitokių treniruočių metu. O dėl ištepliotų rankų - kol produktas naujas, gali likti viena, kita juoda žymė (galioja tik juodos spalvos pirštinėms).

- „5.11 FASTAC 2“ - sunkiasvorės, solidžios pirštinės. Idealios, kai tenka leistis greitai ir agresyviai. Vidinėje delno pusėje įsiūta jaučio odos plėvė truputį varžo pirštus, kai tenka pinti mazgus, tačiau netrukdo naudotis pakilimo ir nusileidimo mechanizmais. Privalo turėti kiekvienas su virvėmis dirbantis karys.

- „Petzl Cordex plus“ sunkesnės ir labiau sutvirtintos nei „Petzl Cordex“. Gali drąsiai varžytis nusileidimo testuose su „Fastac 2“. Mažiau "kvėpuojančių" vietų, nei „Petzl Cordex“, tačiau daugiau patvarumo ir „ištvermės" už papildomus 30 litų. Labai maloniai dėvisi.

DĖMESIO KONKURSAS!

Siųskite savo idėjas kitiems "Nuotykių laboratorijos" testams elektroninio pašto adresu info@dliekis.lt ir laimėkite apžvalgoje naudotas pirštines.

Lapkričio 21 dieną bus išrinkti 4 geriausių ir populiariausių idėjų autoriai, kuriems atiteks pasirinkta pirštinių pora.