Dokumentikos bendraautorei, „Tvari Lietuva“ vadovei Rugilei Matusevičiūtei teko savo akimis pamatyti, kaip gyvena žmonės Hondūre. Anot jos, tai stipriai nuo žemės ūkio priklausanti valstybė itin kenčianti nuo klimato kaitos ir įvairių socio-ekonominių problemų.

„Tokios valstybės, kurios garsėja bananų eksportu, vadinamos Bananų respublikomis – tai terminas apibūdinantis ekonomiškai silpną valstybę, kurios pagrindinis išsilaikymo šaltinis yra monokultūros ir jų eksportavimas“, – sakė ji.

Kelionės tikslas, kaip pasakoja R. Matusevičiūtė, buvo aplankyti vietos gyventojus ir išgirsti vietinių istorijas. Vienų Hondūro gyventojų namus skalauja pakilęs jūros vanduo, kitų namus nusinešė ekstremalių liūčių sukeltos kalno nuošliaužos. Kelionės metu didžiausią įspūdį jai paliko La Limos miestas, kuris yra itin paveiktas potvynių ir šalyje siaučiančių uraganų, taip pat tai vienas daugiausiai bananus eksportuojančių regionų šalyje.

„Susitikę su La Limos gyventojais klausėmės jų istorijų. Daugelis miestelio gyventojų dirba bananų laukuose, dėl sumažėjusio derliaus (kurį lėmė klimato kaita), kompanijos darbuotojams moka perpus mažesnį atlyginimą nei anksčiau. Dabar jie uždirba apie 70 eurų per savaitę. Jie neturi jokių socialinių garantijų, o jų namus ir ūkius toliau griauna klimato kaita. 2020 metais Centrinę Ameriką vienas po kito nusiaubė du uraganai – Eta ir Iota, vien La Limos mieste jie nusinešė didžiąją dalį namų, mokyklų, ligoninių. Miestas liko be infrastruktūros. Po tokių tragedijų atstatyti valstybę ir atsilaikyti net menkiausiems iššūkiams darosi vis sunkiau.

Kelių moterų istorijos kelionės metu mane paveikė labiausiai. La Lima gyvenanti Dunia per uraganą neteko savo namų. Likusi viena su trim vaikais surinko atliekas miestelyje ir pasistatė mažą užuovėją. Kita sutikta moteris – Gladys, jos istoriją galite išgirsti ir dokumentikoje. Jos vyras dėl siaubingų darbo sąlygų bananų plantacijose patiria stiprius sveikatos negalavimus ir negali išlaikyti šeimos. Jis ketina emigruoti į JAV ir palikti šeimą Hondūre“, – pasakojo R. Matusevičiūtė.

Ji sako, kad grįžus iš kelionės, kartu su kolege „Delfi Plius“ dokumentikų režisiere Izabele Pukėnaite pradėjo labiau gilintis į šią temą ir sužinojo, kad bananai yra vienas populiariausių maisto produktų Lietuvoje: „Statistika mus šokiravo. Pajautėme būtinybę visuomenei parodyti, kokiomis sąlygomis auga mūsų bananai. Tikslas nėra išgąsdinti ar liepti nebevalgyti bananų, tikslas yra parodyti, kad visas mūsų maistas turi savo ilgą pagaminimo kelią ir už kiekvieno produkto stovi žmogus. Toks kaip Gladys ar Dunia.“

„Delfi Plius“ dokumentikų režisierė I. Pukėnaitė pasakojo, kad žiūrovų laukia labai jautrios ir net šokiruojančios istorijos, o sunki, ekstremalių gamtos reiškinių varginama hondūriečių kasdienybė yra pavyzdys to, kaip pasaulį keičia klimato kaita. Anot jos, nors Hondūras toli nuo Lietuvos, problemos žemės ūkio sektoriuje, kuris yra vienas jautriausių klimato kaitos poveikiui, yra labai panašios.

Dokumentikoje taip pat kalbinamas ūkininkas iš Lietuvos papasakojo, kokiais rūpesčiais gyvena mūsų šalies ūkininkai ir kaip jis pats patyręs didžiulius nuostolius dėl klimato anomalijų galiausiai priėmė sprendimą pereiti prie neariminės žemdirbystės.

„Klimato kaita nėra lokali problema, ji yra globali ir paliečia visus nepriklausomai nuo šalies, rasės, gyvenimo būdo. Ateityje ji atneš dar daugiau iššūkių, su kuriais teks susidurti kiekvienam“, – sakė I. Pukėnaitė.

„Tikiuosi, kad filmas paskatins žiūrovus atidžiau rinktis maisto produktus parduotuvėse ir visada ieškoti tvarių, sertifikuotų produktų, kurie užtikrina, kad tiek maistas buvo užaugintas atsakingai, tiek ūkininkai, kurie šį maistą užaugino, gyvena oriai ir saugiai“, – kalbėjo iš Hondūro grįžusi R. Matusevičiūtė.

Dokumentiką „Bananų respublika“ „Delfi plius“ prenumeratoriai gali pamatyti jau nuo spalio 16 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją