Gyventojas rašo: „Salantų kapinių prieigos (pietinė pusė) virsta sąvartynu, kuris jau daugelį metų netvarkomas ir nuolat pildosi. Pilamos statybinės atliekos, automobilių detalės, elektronika. Jos susimaišo su kapinių atliekomis ir sąvartynas pildosi. Tvarkymo požymių keletą metų nepastebėta.“

Kadangi sąvartynas įrengtas Kretingos rajone, kreipėmės į savivaldybę. Jos administracijos direktorius Povilas Černeckis pateikė atsakymą apie situaciją:

„Salantų seniūnijai ši problema yra žinoma. Iš tikrųjų gyventojai dažnai šioje vietoje atsikrato medžių šakomis, statybinėmis ir kitokiomis atliekomis.

Prie šiukšlinimo prisideda ir kapinių lankytojai, nepaisant to, kad kapinėse yra įrengti buitinių atliekų konteineriai. Seniūnija periodiškai šią teritoriją aptvarko – surenka padangas, kapinių ir kitas atliekas, tačiau gyventojai šiukšles ir vėl čia sumeta.

Šiuo metu čia dar yra likę statybinių ir žaliųjų atliekų. Šios atliekos taip pat bus išvežtos. Deja, bet panašių vietų, kur gyventojai nelegaliai atsikrato savo atliekomis, rajone turime ne vieną.

Kaip ir visoje Lietuvoje. Periodiškai šias teritorijas valome, bet rezultatai būna trumpalaikiai, iki kol vėl kas čia neatveža savo atliekų.“

Primename, kad atliekas reikia rūšiuoti ir mesti ten, kur joms vieta. Pavyzdžiui, statybinės atliekos turi būti pristatytos į atliekų tvarkymo aikšteles, kurios yra įrengtos kiekvienoje savivaldybėje. Šakas ir kitas gamtoje susidariusias atliekas galima paversti kompostu.

Kaip teigiama Europos Parlamento puslapyje, remiantis 2021 m. statistiniais duomenimis, 49,6 proc. visų ES komunalinių atliekų yra perdirbama arba kompostuojama. T.y. 3,6 procentinio punkto daugiau nei 2017 metais. ES yra nustačiusi tikslą iki 2030 m. pakartotinai panaudoti ir perdirbti 60 proc. komunalinių atliekų.

Vokietija, Bulgarija, Austrija ir Slovėnija jau pasiekė arba viršijo šį 60 proc. tikslą.

Sąvartynų beveik neliko tokiose šalyse kaip Belgija, Nyderlandai, Danija, Švedija, Vokietija, Austrija, Liuksemburgas, Slovėnija ir Suomija.

Šalia perdirbimo svarbus vaidmuo tenka atliekų deginimui. Lietuva, Latvija, Airija, Airija, Italija, Prancūzija, Čekija, Slovakija ir Lenkija taip pat degina atliekas ir į sąvartynus išveža trečdalį arba mažiau atliekų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją