Nemėžio seniūnija atsakė, kad tai yra privatus miško ūkio paskirties sklypas, kurio priežiūrą, pagal LR miškų įstatymą, vykdo Aplinkos ministerija. Seniūnija privačių sklypų netvarko.

Nemėžio seniūnijos teigimu, Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje veikia trys stambiųjų atliekų priėmimo aikštelės (Pakryžės k., Sužionių sen., Grikienių k., Sudervės sen., Vėliučionių k., Šatrininkų sen.), kuriose galima atiduoti stambiąsias, padangų, statybos ir griovimo, elektros ir elektroninės įrangos atliekas.

Per metus vienas gyventojas nemokamai gali pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles po 4 naudotas lengvųjų automobilių padangas.

Daugiau informacijos apie aikštelių veiklą ir priimamas atliekas galima rasti UAB „Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro“ tinklalapyje.

Baudos už į gamtinę aplinką išmestas atliekas numatytos Administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnyje. Priklausomai nuo to, kokios atliekos ir kiek jų išmesta, bauda gali siekti ir kelis tūkstančius eurų, informavo Nemėžio seniūnija.

Pasikreipus į Aplinkos ministeriją, ši atsakė, kad tokius klausimus sprendžia Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pagalba. Jis dėl skaitytojo miške užfiksuotų atliekų yra pradėjęs tyrimą.

Ministerija teigia, kad AAD, gavęs informaciją apie užterštas atliekomis vietoves, pradeda tyrimą, kad nustatytų pažeidėjus. Jei teritorija nepriklauso departamento priežiūrai, atvejis perduodamas pagal kompetenciją nagrinėti savivaldybei.

„Departamentas atlieka valstybinę visų nuosavybės formų šalies miškų būklės, naudojimo, atkūrimo, įveisimo ir apsaugos kontrolę. Pareigūnai, užfiksavę paliktas atliekas, atlieka tyrimą, siekdami nustatyti asmenį, padariusį aplinkos apsaugą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus. Jei nenustatomas asmuo, palikęs atliekas miško žemėje, vadovaujantis LR miškų įstatymu, miško valdytojai, savininkai ir naudotojai privalo sutvarkyti minėtas atliekas bei priduoti jas atliekų tvarkytojui“, – teigė ministerija.

Ministerija prašė gyventojų apie pastebėtus aplinkosauginius pranešimus pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112, taip pat naudotis neseniai sukurtu įrankiu www.tvarkaulietuva.lt, kur galima pranešti apie gamtoje pastebėtas šiukšles greičiau ir tiksliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)