Visą krūvą, panašu, kad statybinių ir remonto atliekų, Zinkiškėse aptikęs skaitytojas sakė, kad šiukšlės šioje vietoje guli jau metus, o aplinkosaugininkai, nors jiems ir buvo pranešta, nereaguoja.

Kadangi vieta priklauso Senųjų Trakų seniūnijai, paklausėme, ar apie atliekas žinoma ir ar bus imtasi kokių nors priemonių joms sutvarkyti.

Seniūnija atsakė, kad pagal pateiktas vietos koordinates matyti, jog šiukšlės yra išmestos privačiam asmeniui priklausančiame sklype. Ji žada ieškoti sklypo savininko ir jį informuoti apie prievolę susitvarkyti.

Primename, kad atliekas reikia rūšiuoti ir mesti ten, kur joms vieta. Pavyzdžiui, statybinės atliekos turi būti pristatytos į atliekų tvarkymo aikšteles, kurios yra įrengtos kiekvienoje savivaldybėje. Šakas ir kitas gamtoje susidariusias atliekas galima paversti kompostu.

Kaip teigiama Europos Parlamento puslapyje, remiantis 2021 m. statistiniais duomenimis, 49,6 proc. visų ES komunalinių atliekų yra perdirbama arba kompostuojama. T.y. 3,6 procentinio punkto daugiau nei 2017 metais. ES yra nustačiusi tikslą iki 2030 m. pakartotinai panaudoti ir perdirbti 60 proc. komunalinių atliekų. Vokietija, Bulgarija, Austrija ir Slovėnija jau pasiekė arba viršijo šį 60 proc. tikslą.
Sąvartynų beveik neliko tokiose šalyse kaip Belgija, Nyderlandai, Danija, Švedija, Vokietija, Austrija, Liuksemburgas, Slovėnija ir Suomija. Šalia perdirbimo svarbus vaidmuo tenka atliekų deginimui. Lietuva, Latvija, Airija, Airija, Italija, Prancūzija, Čekija, Slovakija ir Lenkija taip pat degina atliekas ir į sąvartynus išveža trečdalį arba mažiau atliekų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)