Pakando šalnos

„Vakar dieną praslinko atmosferos frontas. Vietomis nedaug palijo. Dieną oras sušilo iki 12–16 °C. Praslinkus frontui pragiedrėjo, šalį pasiekė labai šalta oro masė“, – trečiadienį rašė „Meteo.lt“.

Oro temperatūra buvo pasiekusi beveik rekordinį atšalimą.

„Nakties šalnos šį kartą buvo daug labiau pavojingos nei praėjusiomis naktimis, nes neigiama temperatūra fiksuota ne tik ant žemės bet ir ore. Ore (2 metrų aukštyje) paryčiais šaltis spaudė iki 0–5 laipsnių šalčio (tik Nidoje ir Ventės rage išliko +2 +3 °C). Šalčiausia oro temperatūra fiksuota Rietave, -4,6 °C. Įdomu tai, kad gana nedaug pritrūko iki rekordo, nes 2014-05-04 Varėnos meteorologijos stotyje buvo atšalę iki -5,7 °C“, – įraše teigė specialistai.

Dirvos paviršiuje temperatūra žemiau nulio nukrito visoje šalyje.

„Tuo tarpu dirvos paviršiuje (5 cm aukštyje) neigiama temperatūra fiksuota visoje Lietuvoje. Stipriausiai (net iki -9 °C) šaltukas kandžiojosi Šilutėje, Varėnoje ir Utenoje. Silpna šalna pasitaikė netgi Nidoje“, – teigiama įraše.

Pasitaiko vis dažniau

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyr. specialistas Gytis Valaika sako, kad iki temperatūros rekordo tądien pritrūko 1 laipsnio, tačiau vis tiek tokia temperatūra gegužės mėnesį kelia nuostabą, nes pasitaiko retai.

Anot jo, tokių atšalimų daugiau sulaukiama pastaraisiais metais: šiemet, pernai, užpernai.

Šalna

„Pastaraisiais metais pavasarį – balandį–gegužę – pasitaiko, kad ateina šaltokos oro masės. Pavyzdžiui, pernai buvo ir sniego, pasnigo gegužės 3 d. Taigi, išeina, kad lygiai prieš metus turėjom sniego. Žmonės siuntė nulipdytų senių besmegenių nuotraukas. 2020 m. sniego buvo net gegužės 12 d. Taip pasitaiko, jei atslenka šalta oro masė. Ir jeigu dar būna kritulių, tada turime sniego. Šįkart buvo sausa, todėl turėjome šalnas“, – pasakoja specialistas.

G. Valaika sako, kad tokio atšalimo nereikėtų vertinti kaip klimato kaitos pabaigos, kaip kartais žmonėms gali pasirodyti. Iš tiesų tokie netikėti atšalimai kaip tik rodo, kad klimato kaita vyksta, mat ji lemia ne tik orų šiltėjimą, bet ir ekstremumus.

Šaltos oro masės, anot specialisto, atslenka iš šiaurės, dažniausiai nuo Arkties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją