Sėkminga žvejyba ir lemtinga vakarienė

Varžybose Karibų vandenyse prieš kelias savaites turėjusios dalyvauti jachtos „Ambersail“ komanda į šį regioną atvyko kiek anksčiau ir ketino pasitreniruoti. Deja, varžybas teko pamiršti, kai vienas buriuotojų sugavo barakudą, įgula ją paruošė ir suvalgė. To, kas buvo po to, buriuotojai nelinkėtų nė didžiausiems priešams.

„Ketinome iš Mergelių salų treniruočių režimu plaukti iki Puerto Riko, tada grįžti ir dalyvauti varžybose. Pakeliui sustojome prie vienos nedidelės salelės atsipūsti. Užmečiau meškerę ir užkibo barakuda, tiksliai žuvies dydžio nematavome, bet ji galėjo siekti 1,1 – 1,2 metro ilgį. Žodžiu, pakankamai didelė, kad užtektų visiems“, – pasakojimą portalui KABLYS.lt pradėjo „Ambersail“ įgulos narys, patyręs buriuotojas Saulius Pajarskas.

Tą vakarą kaip tik buvo švenčiamas vieno įgulos nario jubiliejus, tad iš dalies barakudos buriuotojai išsivirė žuvienės, o likusią žuvį išsikepė ir suvalgė.

„Valgant tikrai nebuvo nė minties, kad su ta žuvimi kažkas negerai. Tačiau apie 3 val. nakties visiems pasidarė bloga, prasidėjo viduriavimas. Nebuvo sunku suprasti, kad dėl to kalta žuvis, nes keturiems žmonėms, kurie jos nevalgė, viskas buvo gerai, o likę aštuoni sunegalavo“, – prisiminė S. Pajarskas.

Simptomai – sunkiai įsivaizduojami

Buriuotojai buvo girdėję, kad kai kuriuose regionuose barakudos gali būti nuodingos, todėl jachtos komandoje buvęs medikas skubiai susisiekė su kolegomis Lietuvoje, o šie ėmė aiškintis, kas gi keliautojams galėjo nutikti. Tuomet ir paaiškėjo, kad į barakudą valgiusių žmonių organizmus greičiausiai pateko labai nuodingų gamtinių toksinų.

Bet svarbiausia, kad šie toksinai kur kas pavojingesni nei paprastas apsinuodijimas maistu, o ir ligos simptomai išties nejuokingi bei ilgai trunkantys.

„Vėmimas ir viduriavimas buvo tik pradžia, tik pirmieji simptomai. Paskui atėjo baisus nuovargio jausmas – padarai vieną staigesnį judesį ir turi prisėsti. Ėmė siaubingai skaudėti raumenis, tirpti galūnės, liežuvio galas. Ir šaltis toks, kad, rodos, esi kažkur Šiaurėje, o ne Karibuose, kur daugiau kaip 30 laipsnių šilumos. Įkišus ranką į šaltą vandenį jausmas toks lyg kažkas ant jos piltų skystą azotą“, – pasakojo S. Pajarskas.

Daugiau apie tai skaitykite čia.