Gyvūnų globos laikymo ir naudojimo įstatymo pataisas Seimas priėmė spalį.

Pagal vieną jų daugiabučiuose namuose nebebus galima laikyti pavojingoms veislėms priskiriamų šunų. Ši pataisa įsigalios nuo liepos 1 dienos.

Daugiabučiuose namuose galės likti tie pavojingi šunys ir jų mišrūnai, kurie užregistruoti iki įstatymo įsigaliojimo. Tačiau juos reikės kastruoti.

Šie gyvūnai negalės būti toliau veisiami, parduodami.

Spalį, kai Seimas priėmė įstatymo pataisas, Klaipėdoje buvo išduoti keturi leidimai laikyti agresyvius šunis. Vakar dienos duomenimis, jų buvo du kartus daugiau – aštuoni.

Tačiau Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Laima Jūrevičienė neslėpė, jog tai neatspindi tikro laikomų pavojingų veislių šunų skaičiaus uostamiestyje.

„Leidimas laikyti pavojingos veislės šunį gali būti išduodamas ir anksčiau, nei žmogus įsigyja gyvūną. Reikia sutvarkyti nemažai dokumentų“, – tvirtino vyriausioji specialistė.

Gali būti, kad įteisinti savo augintinius suskubo šeimininkai, šunis laikantys daugiabučiuose namuose. Nuo liepos 1 dienos šie jų negalės laikyti, jei nebus išduotas leidimas.

Spalį Seimui priėmus Gyvūnų globos laikymo ir naudojimo įstatymo pataisas, uostamiesčio savivaldybė sunerimo, kaip reikės užtikrinti jų kontrolę, nes tam trūksta pajėgų.

Tada sanitarijos kontrolė buvo priskirta dviem specialistėms. Viltasi, kad gyventojai bus aktyvūs ir praneš, kuriame bute laikomas pavojingas šuo.

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad sudėtinga nustatyti, kuris gyvūnas yra pavojingos veislės. Ypač daug problemų gali kilti dėl mišrūnų.

Vakar Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė tvirtino, kad nuo balandžio sanitarijos kontrolė bus perduota savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui.

Pastarojo vedėja Kristina Vintilaitė pabrėžė, kad skyrius ruošiasi perimti funkcijas. Anot jos, dar reikės pakeisti Gyvūnų laikymo taisykles Klaipėdoje.

„Vykdant pavojingų šunų kontrolę, būsime ne vieni. Kartu su mumis tą darys policija, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Manau, kad trys stiprios institucijos sutvarkys šunų reikalus Klaipėdoje“, – pabrėžė K.Vintilaitė.

Leidimų laikyti agresyvius šunis išdavimo tvarka

Leidimai įsigyti, laikyti, veisti ir prekiauti agresyviais šunimis Klaipėdoje išduodami, kai šeimininkas išklauso specialius kursus.

Taip pat jis turi pristatyti dokumentus, kad nėra įrašytas į sveikatos įstaigos įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos ar psichinės ligos.

Leidimas taip pat neišduodamas asmenims, teistiems už tyčinius smurtinius nusikaltimus, jeigu teistumas neišnykęs ar nepanaikintas.

Minėtą informaciją reikia pateikti ir apie kartu gyvenančius šeimos narius.

Kaimynų sutikimo, norint auginti tokį šunį daugiabučiame name, nereikėjo.

Pavojingais šunimis laikomi šių veislių šunys ir jų mišrūnai

Amerikiečių Stafordšyro terjeras;

Stafordšyro bulterjeras;

Amerikiečių buldogas;

Argentinos dogas;

Fila Brasileiro (brazilų mastifas);

Kangalas (turkų aviganis);

Kaukazo aviganis;

Pietų Rusijos aviganis.