„Aš manau, kad šita profesija jau mažai perspektyvi, dabar reikia sukurti kelią padėti šitiems žmonėms pakeisti profesiją“, – Seime per Vyriausybės valandą sakė S. Gentvilas, atsakydamas į mišriai Seimo narių grupei priklausančio Zigmanto Balčyčio klausimą.

„Tris ketvirtadalius Kuršių marių valdo Rusijos Federacija, vieną ketvirtadalį – Lietuva. Kur logika viename ketvirtadalyje drausti žvejybą, kai tuo metu Rusija šito daryti visiškai nesiruošia, nes mokslininkų išvados yra teigiamos, kad žuvų ištekliai nemažėja, o yra pastovūs, tam tikro lygio“, – sakė Z. Balčytis.

S. Gentvilas nurodė, kad Vyriausybė parengs išvadą, kurioje bus įvertinti europiniai įsipareigojimai ir tinkamos kompensacijos žvejams, kurie neteks galimybės tęsti veiklos.

„Šiandien pateikimas yra gera diskusijos pradžia, bet Vyriausybė teiks savo išvadą. Mes įvertinsime ir europinius įsipareigojimus, ir tinkamas kompensacijas, tinkamus apribojimus, ir šita išvada bus rengiama su mokslininkais“, – sakė aplinkos ministras.

Seimui antradienį planuojama teikti Žuvininkystės įstatymo pataisas, numatančias verslinės žvejybos draudimą Kuršių mariose ir vidaus vandenyse.

Numatoma uždrausti verslinę žvejybą Kuršių mariose ir vidaus vandenyse, numatant tik specializuotąją stintų žvejybą ir specializuotąją nėgių žvejybą bučiukais, apriboti verslinę žvejybą saugomų rūšių žuvų migracijos kelyje Baltijos jūros priekrantėje.

Įstatymo projekte numatyta kompensuoti žvejams verslininkams, kurie neteks galimybių tęsti žvejybos veiklą. Kompensacijos žuvų išteklių naudotojams dėl žvejybos veiklos nutraukimo bus mokamos iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos ar kitų Aplinkos ministerijos arba Žemės ūkio ministerijos vykdomų programų lėšų Vyriausybės ar jos įgaliotų institucijų nustatyta tvarka.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA