Mokslininkai iš Simono Fraserio univesiteto sukūrė unikalų robotą, kurio judesiai paremti egzotiškojo roplio gekono elgsena – jis gali ropoti sienomis bei įveikti kitas sudėtingas kliūtis, rašo mnn.com.

Kurdami neįprasta technologiją mokslininkai įkvėpimo sėmėsi iš roplių, galinčių nesunkiai prisitaikyti prie besikeičiančios aplinkos. Tikimasi, jog šis mokslo ir gamtos sąlytis padės plėtoti tolimesnes technologijas, skirtas pagelbėti žmonėms.

Gamtos įkvėpta technologija dar nėra galutinai išplėtota, sukurtas robotas savo išvaizda neprimena roplio, net priešingai – jis panašus į nedidelį tanką, tačiau jo judesiai panašūs į egzotiškuose kraštuose gyvenančio driežo gekono. Nedidelis prietaisas yra itin judrus ir lankstus, todėl mokslininkai tikisi, jog robotas galės praversti įvairiuose pavojinguose darbuose – tikrinant branduolines elektrines, atliekant valymo darbus dangoraižių išorėje ar net vykdant paieškų ir gelbėjimo užduotis po pastatų griuvėsiais.

Roboto ropojimo funkciją atlieka nedideli vikšrai su iškilimais, sutepti lipniu silikono junginiu, kuris padeda išsilaikyti ant slidžių ir standžių paviršių, tokių kaip stiklas. Ši technologija paremta mažai žinomu cheminiu Van der Waalso jėgos principu – savaimine molekulių trauka.

„Panašiu judėjimo principu remiasi ir gekonai, kurių kojelės turi nedideles klijų pagalvėles, leidžiančias išsilaikyti ant stačių paviršių. Kuo daugiau tokių pagalvėlių jie turi, tuo lengviau jiems išsilaikyti“, – sakė Jeffas Krahnas, vienas iš roboto – gekono kūrėjų.

Naujasis robotas gali būti plačiai pritaikomas. Jo lipnūs, judėjimą skatinantys vikšrai nepalieka jokių pėdsakų ar lipnių likučių, todėl robotas gali būti naudojamas net valant dangoraižių langus. Nepaisant to, šis 240 gramų sveriantis ir iki 3,4 centimetrų per minutę greičiu galintis ropoti roboto prototipas dar nėra toks universalus kaip tikrasis roplys, kadangi išsilaikyti kol kas gali tik ant tiesių paviršių.

„Kol kas mes esame paruošę tik prototipinę roboto versiją, kuri dar nėra galutinai išbaigta, tačiau ateityje tikimės šį robotą padaryti dar praktiškesnį“, – pasakojo Krahnas.

Mechanizmą valdo specialus integruotas kompiuterio lustas, kuris robotui leidžia tyrinėti aplinką ir veikti savarankiškai. Šis išradimas yra puikus pavyzdys, kaip gyvosios gamtos įkvėpimu naudojasi žmonija.