„Kiekvienam gamtos mylėtojui šis vaizdas Kazlų Rūdos privačiame telkinyje supurto širdį. Užtvankos nuomos sutartis turi būti įvertinta. Užtvankų naudotojų atsakomybė turės būti peržiūrėta“, – ministerijos išplatintame pranešime sakė jis.

Primenama, kad Aplinkos apsaugos departamentas dėl kritusių žuvų Pilvės-Vabalkšnės tvenkinyje, valstybinės reikšmės vidaus vandens telkinyje, esančiame Kazlų Rūdos savivaldybėje, jau skaičiuoja žala aplinkai, aiškinasi įvykio aplinkybes.

Aplinkosaugininkų teigimu, žuvų kritimą Kazlų Rūdoje esančiame tvenkinyje sąlygojo kelios priežastys: avarinė UAB „Karpis“ užtvankos įrenginių būklė, galimai netinkamas Aplinkos apsaugos agentūros išduoto leidimo pažeminti vandens lygį įgyvendinimas ir kritiškas vandens lygio sumažėjimas dėl regione vyravusios hidrologinės sausros.

Aplinkos ministerija nurodė, kad 2022 m. kovo mėnesį tvenkinio savininkų užsakymu atlikta ekspertizė nustatė, jog užtvankos šliuzas yra avarinės būklės, galima griūtis. Pradėtas derinti rekonstrukcijos projektas, kuris baigtas derinti šių metų rudenį.

Pastaruoju metu minėtame tvenkinyje buvo stebimas kritiškas vandens lygio kritimas žemiau leistino vandens lygio. Dėl tvenkinyje kritiškai sumažėjusio vandens lygio reguliariai atliekama tvenkinio akvatorijos stebėsena, fiksuojami žuvų ir vandens bestuburių žuvimo atvejai, tvenkinio naudotojas informuotas apie būtinybę nedelsiant organizuoti darbus ir imtis priemonių siekiant apsaugoti tvenkinyje likusias žuvis nuo išdusimo.

Šių metų rugpjūčio 20 d. gauta informacija apie žuvų kritimą tvenkinyje. Aplinkos apsaugos departamentas nedelsdamas organizavo susitikimus su atsakingomis institucijomis: Aplinkos ministerija, Aplinkos apsaugos agentūra ir Žuvininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos.

Į Žuvininkystės tarnybą prie Žemės ūkio ministerijos kreiptasi raštu su prašymu perkelti žuvis, kuriam buvo nepritarta dėl įrangos trūkumo.

Rugpjūčio 23 d. departamentas kreipėsi į Kazlų Rūdos savivaldybę, Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, Nacionalinę žemės tarnybą dėl kritiškai žemo vandens lygio užtvankoje ir žuvų kritimo bei galimų to pasekmių.

Rugpjūčio 30 d. departamentas UAB „Karpis“ privalomuoju nurodymu įpareigojo išsaugoti žuvų išteklius arba teikiant papildomą deguonį, arba nuleidžiant žuvis kartu su vandeniu pasroviui, žemiau užtvankos. Privalomasis nurodymas turėjo būti įgyvendintas iki šių metų lapkričio 30 d.

Rugsėjo 21 d. Aplinkos apsaugos agentūra išdavė leidimą nuo rugsėjo 22 d. pažeminti vandens lygį užtvankoje su tam tikromis sąlygomis siekiant išsaugoti žuvis, tačiau įmonė galimai neatsižvelgė į aplinkosaugines sąlygas: vandens lyginio žeminimo intensyvumas tvenkinyje pirmąsias penkias paras neturi viršyti 20 cm per parą, taip pat vandens nuleidimo darbų metu nebuvo informuotas departamentas ir visuomenė.

Aplinkosaugininkams kelia nerimą ir kitų Pilvės-Vabalkšnės tvenkinio vandens paėmimo ir lygio reguliatorių, kurių remontas nėra numatytas, techninė būklė. Rugsėjo 14 d. departamentas kreipėsi į UAB „Karpis“ su prašymu nedelsiant organizuoti ir atlikti likusių tvenkinio hidrotechnikos statinių ekspertizę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją