Paplūdimių smėlyje slypinčios mažos šiukšlės ir šakelės žaloja poilsiautojus. Uostamiesčio valdžia šią problemą žino ir apie mechanizuotą smėlio valymą prieš sezoną galvojo, bet iki šiol smėlis neišvalytas – tam trūksta pinigų.

Susižalojo į šaką

Daugiausia poilsiautojų vasaros sezono metu susižaloja Pirmosios Melnragės paplūdimyje. Vietomis jis primena šiukšlyną.

Didžiausia problema – smėlyje esančios smulkios šakelės iš sutrūnijusių kopų sutvirtinimų.

Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Siakki pasakojo, kad karštomis dienomis pagalbos dėl sužalotų kojų į pliaže budinčius medikus kreipiasi maždaug po dešimt žmonių.

„Smėlį valyti mechanizuotai būtinai reikia. Juo vaikščioti labai nesaugu. Smėlyje pilna ne tik šakelių, bet ir aštrių kamštelių, stiklų. Butelius pliaže daužo girtauti ateinantis jaunimas“, – tvirtino A.Siakki.

Poilsiautojai susižaloja ir kituose uostamiesčio paplūdimiuose, bet situacija ten geresnė nei Pirmojoje Melnragėje. Savaitgalį nukentėjo ant šakos užlipęs vaikas neįgaliesiems skirtame pliaže.

„Traumos nebūna labai didelės, bet žmonės patiria nepatogumų“, – teigė vyriausiasis specialistas.

Pasak A.Siakki, norintieji išvengti sužalojimų turėtų atidžiai stebėti smėlį arba eiti arčiau jūros, kur mažiau smulkių šiukšlių. Čia jas audrų metu išplauna bangos.

Valymas – nepigus malonumas

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda teigė, kad minčių mechanizuotai išvalyti smėlį prieš sezoną buvo, bet darbams nebuvo lėšų.

„Tai nepigus malonumas. Be to, ir nelabai efektyvus. Vienais metais bandėme, bet nelabai pasiteisino. Šiemet tokiems darbams trūko pinigų. Tam jų nebuvo planuota skirti“, – komentavo direktorius.

Paskutinį kartą Klaipėdos paplūdimiai mechanizuotai buvo valyti prieš 5–6 metus. L.Dūda pabrėžė, kad kitąmet tikrai reikės imtis kokių nors priemonių.

„Galvosime, ką daryti. Palangai valyti smėlio nereikia. Ten jūra viską nuplauna, o paskui atveža naujo švaraus smėlio už 6 mln. litų“, – ironizavo direktorius.