Visos šios grožybės pataisos namų teritorijoje atsirado įgyvendinat projektą „Žalioji oazė“. Taip norima ne tik pagražinti aplinką, bet ir skatinti nuteistųjų užimtumą, atsakingumą, rūpinimąsi gamta.

Prie 18 hektarų užimančios teritorijos puoselėjimo prisidėjo daugiau kaip 50 nuteistųjų. Nors iš pradžių bausmę atliekančius vyrus į darbus įtraukti buvo sunku, vėliau jie, matydami, kaip viskas keičiasi, patys pradėjo rodyti iniciatyvą.

„Šis projektas yra vykdomas visose įkalinimo įstaigose. Startavome po truputį, bet šiuo metu jau „įsivažiavome“ . Tikslas – keisti blankų pataisos namų gamtovaizdį, įnešti naujų spalvų.
Kalinių sukurtos grožybės

Graži aplinka naudinga ir nuteistiems, jie su šypsena žiūri į visą šį grožį, geranoriškai ir aktyviai prisideda prie darbų. Tai jiems praskaidrina nuotaiką, jiems lengviau laukti laisvės. Užsiimant su gamtos puoselėjimu susijusiais darbais, aplanko pozityvios mintys“, - pasakojo atliekamus darbus koordinavęs ir idėjas, kaip aplinkai suteikti žavesio, galvojęs Alytaus pataisos namų socialinės reabilitacijos skyriaus viršininkas Linas Šimkus. Taip pat Alytaus patsisos namuose buvo sukurta darbo gupė, įgyvendinanti projektą ir taip skatinanti nuteistųjų asmenybių teigiamus pokyčius.

Nuteistieji įrodė, kad gėles ir ekologiškas daržoves užauginti galima ir nelaisvėje. Ne vienas bausmę atliekantis vyras prisipažino, kad tokie darbai lyg savotiška meditacija.

„Nežinau, jei nebūtų tokios veiklos, turbūt čia išprotėčiau. Man dirbant laikas greičiau eina, prisimenu laisvę, gražūs vaizdai praskaidrina kasdienybę“, - pasakojo jau dvylika metų Alytaus pataisos namuose bausmę atliekantis Kostas.

Nuteistieji nemano, gal gėlių sodinimas ir aplinkos puoselėjamas – vien moterų darbas. Nors tokia veikla domina ne visus, tačiau tie, kurie su gamta „susidraugavo“ tikino, kad tokie darbai puikiai tinka ir vyrams.
Kalinių sukurtos grožybės

Nors projektas startavo dar praėjusiais metais, visi darbai ir naujovės, kurių dėka pataisos namų teritorija įgavo visai kitą vaizdą, pradėti dirbti šių metų balandžio mėnesį.

Per tą laiką pagaminta dešimt medinių lauko vazonų, pradėtas bonsai medelių vielavimas, pastatyti keturi šiltnamiai, loveliuose pasėtos įvairių daržovių ir gėlių sėklos, vazonėliuose pasodinti prieskoniniai augalai, įrengtos dvi pavėsinės, pasodinta rožių, 7-ame lokaliniame sektoriuje Vilniaus vaizdais nudažyta tvora, stebėjimo postas išmargintas jūros motyvais, dar viena siena pradėta dažyti zodiako ženklų motyvais.

Taip pat pagaminta medinė pakabinamų gėlių konstrukcija, šalia administracinio pastato pasodintos daugiametės gėlės, dekoratyviniai krūmai, iš akmenų išdėliotos raidės APN. Meno kūrybos būrelio nuteistieji pagamino metalinį dviratį lauko gėlėms, prie Psichologinės tarnybos pastato įrengta gėlių mašina su priekaba.

Darbai atlikti panaudojant nuteistųjų socialinės paramos fondo lėšas. Dirbantys nuteistieji dalį savo darbo užmokesčio paskiria fondui, kurio lėšos naudojamos sporto inventoriui, literatūrai, aplinkos tvarkymo priemonėms pirkti.