Pasaulyje paplitę apie 4 tūkst. rūšių tarakonai. Ištvermingi gyviai aptinkami itin įvairiose buveinėse, bet miestų gyventojai su jais dažniausiai susiduria tamsiuose virtuvių kampuose arba pastebi naktį lakstančius grindimis.

Tokujamos zoologijos sodo, įsikūrusio Šiūnano mieste, vakarinėje Jamagučio prefektūroje, darbuotojai sako, kad tarakonai, kad ir kokia būtų prasta jų reputacija, atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį.

„Jų įvaizdis itin neigiamas, – šios įstaigos atstovė sakė naujienų agentūrai AFP. – Tačiau jie iš tikrųjų atlieka svarbų vaidmenį mitybinėje grandinėje.“

Tarakonai atlieka svarbų, nors ir nelabai maloniai atrodantį darbą: miškuose suryja yrančias kritusių gyvūnų ir nunykusių augalų liekanas.

Vienas iš naujosios ekspozicijos akcentų bus tarakonų lenktynių trasa. Lankytojai galės stebėti, kaip šie mitrūs vabzdžiai skuodžia penkiais takeliais.

Jeigu tokios pramogos nepakanka, zoologijos sodas siūlo galimybę palaikyti rankose Madagaskaro šnypščiančiuosius tarakonus, kurie užauga iki 7 cm ilgio.

Zoologijos sodas tikina, kad tie padarai visiškai nepavojingi ir neskraidantys, bet sugeba šnypšti.

Ekspozicija, kurioje galima pamatyti apie 200 tarakonų ir susipažinti su 15 jų rūšių, jau sulaukė nemenko populiarumo, sakė zoologijos atstovė, pridūrusi, kad 70–80 proc. lankytojų stabteli prie šios parodos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)