„Paleistuve“ visų vadinamos gėlės tikrasis pavadinimas – plunksninė kalankė (Kalanchoe pinnata) ar Daigremonto kalankė (Kalanchoe Daigremontiana). I. Mainelienė juokėsi, kad ne itin teigiamą pavadinimą šie augalai užsitarnavo dėl to, kad ant kiekvieno savo lapo užsiaugina „vaikus“ – mažyčius lapelius – ir juos paberia aplink. O šie, nukritę į kitą vazoną, tuoj pat prigyja ir ima augti kaip nauji savarankiški augalai.

Visgi, nors nuo senų laikų pas daug ką ant palangių auga šis vaistinių savybių turintis augalas, pamatyti jį žydintį galima itin retai.

„Aš pirmą kartą matau šią gėlę su žiedais. Gavau vieną ūglį prieš keletą metų, kai gimė anūkė. Žentas kalbėjo, kad jų sultys labai gerai gydo slogą, tad per pažįstamus susiradau.

„Paleistuve“ visų vadinamos gėlės tikrasis pavadinimas – plunksninė kalankė

Užaugo jau nemaža, kambary vietos užėmė, bet per tą laiką nei karto nežydėjo. Nuo didžiojo stiebo tiesiog nupjoviau tris šakeles ir sukišau į vazonus. Visos prigijo ir dabar, va, visos kartu pasipuošė žiedais“, – džiaugėsi bajoriškė pridurdama, kad jei šia naujiena su kuo nors pasidalina, niekas netiki, kol nepamato.

Gydomoji galia

Pasak I. Mainelienės, nepaisant pavadinimo, „paleistuvė“ pasižymi itin geromis gydomosiomis savybėmis: „Paleistuvių sultys padeda jei kankina sloga: įlašinus į nosį sloga tampa ne tokia sunki, o svarbiausia, tinka ne tik suaugusiesiems, bet ir vaikams.

Tik reikia žinoti, kada iš kurių lapų tas sultis spausti. Mane pamokino, kad kai pasodini naują ūglį, jam augant reikia apatinius lapus nulaužti. Tada viršutiniai formuojasi storesni ir tik iš šių lapų išgautomis sultimis galima gydyti“.

Šiuo metu bajoriškės namuose ant stalo puikuojasi maždaug 40-ies centimetrų „paleistuvės“.

Dar moteris pasidžiaugė ir gauta dovana – gėle Ardisija, kuri sukrautu žiedynu taip pat nustebino ne visai „pagal grafiką“.

„Dovanodama pažįstama sakė, kad gėlė dabar yra su uogomis ir žydės tik tada, kai pastarosios nukris. Bet... Uogos vis dar raudonos, gražios, o ir žiedais apsipylė. Viskas kartu. Labai graži gėlė“, – šypsojosi pašnekovė.