Šiuolaikiško žmogaus kasdieniame gyvenime ir aplinkoje vyrauja įvairūs stilingi daiktai, aksesuarai ir elektroniniai menkniekiai, kurių išorė jų vartotojui dažnai yra daug svarbesnė už funkcionalumą.

Daugeliui stilingi daiktai nesisieja su medžiu. Dažniausiai apsiribojama konservatyviomis medžio panaudojimo galimybėmis – grindų dangai, sienų apdailai, baldams. Tačiau tapti stilingu naudojant medį anaiptol nėra taip sudėtinga. Kiekvienas norintis gali užsisakyti ir įsigyti daugybę modernių technologinių gaminių, turinčių ilgalaikį ir ekologišką medžio apvalkalą. Jūsų nuožiūrai pateikiame keletą jų, taip sakant – padoraus džentelmeno komplektą!

Na, kas gi mūsų laikais nenaudoja kompiuterio? Net mano pusės metų amžiaus sūnus su džiaugsmu daužo rankutėmis klaviatūrą, džiaugdamasis spalvotais perspėjimo signalais, kurie pasirodo ekrane. Kompiuteris yra ir neatskiriama sudėtinė medienos pramonės dalis, be to, būtų labai logiška, kad bent šios šakos atstovai naudotų jį medienos apvalkale. Tokią galimybę kiekvienam suteikė olandų dizaineris Marlies Rombergas, nepritariantis plastmasės ir aliuminio naudojimui buitiniuose prietaisuose. Jo į visišką medžio apvalkalą įvilkto kompiuterio prototipo kaina nėra pati mažiausia, tačiau galbūt susisiekus su pačiu menininku atsirastų reali galimybė šį medinį darbo įrenginį įsigyti pigiau.

Nenorite rizikuoti iš karto įsigydami visą kompiuterį? Prašau – galite užsisakyti įmonėje Actbrise Electronics pagamintą kompiuterio pelę paslaptingu pavadinimu Jupiter Mouse, kurios apvali forma ir klavišai primena Saulės sistemos didžiausiąją planetą ir jos dėmes. Be to, tai 100 % rankų darbas, atliktas Japonijoje, panaudojant Kinijos žydinčio uosio medieną. Įdomiausia – ji neveikia kaip paprasti kompiuterio priedai. Žymeklis ekrane norima kryptimi ir greičiu perkeliamas judinant ranką su Jupiter Mouse delne. Galbūt tai nėra įprastas būdas, kaip dirbant plastmasiniu kompiuteriu, tačiau, sutikite, daiktas gerokai stilingesnis.

Kaip galima kalbėti apie stilingumą, jeigu naudojamas toks archajiškas prietaisas kaip kompiuterio pelė? Stacionarių ir net nešiojamų kompiuterių era juk jau seniai praėjo – jų vietą užkariavo planšetiniai kompiuteriai. Dabar Apple iPad galima gauti ir pagamintus iš medžio. Tiesa, juos siūlo ne praėjusiais metais amžinybėn išėjusio Styvo Džobso vadovauta kompanija, o įmonė Vers, kuri specializuojasi gaminti įvairių elektroninių prietaisų apvalkalus iš medžio. Iš bambuko pagamintą iPad apvalkalą galima įsigyti tik už 80 dolerių – vieni niekai, lyginant su pačių planšetinių kompiuterių kaina, užtat koks stilius!

Ir automobilis gali būti medinis Tačiau ko čia smulkintis. Gal norite iš karto tapti populiariausiu žmogumi visos šalies mastu, įrodydami, kad mediena iš tiesų gali pakeisti visas kitas žaliavines medžiagas? Tuomet turite būtinai užsisakyti Japonijoje pagamintą superautomobilį, kuriame nemedinis tik variklis, riedančioji dalis ir kiti mechaniniai elementai. Šią visapusiškai ekstravagantišką susisiekimo priemonę pagamino viena japonų baldų gamybos įmonė, ir toks medinis žaisliukas Japonijoje kainuoja apie 50 tūkst. dolerių.

Automobilyje telpa 3 žmonės, jis rieda iki 90 km/val. greičiu, ir tekančios Saulės šalyje juo net išdrįstama važiuoti bendrai naudojamais keliais. Kažin ar tokiomis privilegijomis galėtų pasinaudoti medinės mašinos savininkas mūsų šalyje, tačiau įmonės teritorijoje pervažiuoti iš vieno cecho į kitą – to niekas negali uždrausti. Ir atvykusiems užsienio šalių partneriams teks išsižioti, jei jiems savo įmonę aprodysite vežiodami mediniu automobiliu.

Nepatinka keturratė transporto priemonė? Esate gamtos draugas ir renkatės ekonomišką susisiekimo priemonę? Tokiu atveju būtinai susisiekite su portugalų meistru Karlosu Alberto ir paprašykite, kad jis jūsų reikmėms pagamintų tokį pat gražų populiaraus italų motorolerio Vespa prototipą, kokį šis puikus menininkas pasigamino sau. Jeigu jis atsisakys, ne bėda – Vespa medinę apdailą yra pritaikę daugybę kartų, o, jei gerai paieškotumėte, gal koks auksarankis meistras kažką panašaus galėtų pagaminti ir čia pat, vietoje. Kiek tai kainuos? Ko gero, pigiau nei medinis automobilis, bet už kompiuterio pelę tikrai brangiau.