Brazilijoje š.m. sausio pabaigoje įvyko didžiausias pasaulyje kasmetinis antikapitalistų suvažiavimas, kur susirinko tūkstančiai protestuotojų dėl kapitalistinės ekonomikos nesąžiningumo. Tuo pačiu metu kapitalistai pripažino šių dienų kapitalizmo sistemą esant iškreiptą.

Protestuotojai pažymėjo Pasaulio socialinio forumo atidarymą.

Šis socialinių judėjimų aljansas buvo įkurtas kaip atsvara kasmetiniam Šveicarijos kalnuose rengiamam Pasaulio ekonomikos forumui, kuriame dalyvauja daug pasaulio ekonomikos ir politikos lyderių.

„Kartu mes esame 99 procentai“ pasaulio žmonių, palyginti su vienu procentu turtingųjų“, – skelbė daugelis protestuotojų.

Antikapitalistų forumo dalyviai susitiko pietiniame Brazilijos mieste Porto Alegrėje apsvarstyti alternatyvių pasaulinės ekonomikos krizės sprendinių.

Forumu, kurio šūkis – „Kapitalizmo krizė, socialinis ir aplinkosaugos teisingumas“, siekiama pakloti pamatus socialinių judėjimų lyderių susitikimui, kuris birželį Rio de Žaneire vyks kartu su Jungtinių Tautų konferencija dėl tvaraus vystymosi.

Tuo pačiu metu Šveicarijos kurortiniame miestelyje Davose vyko ir Pasaulio ekonomikos forumas. Forumo įkūrėjas K. Švabas pripažino, kad šiandien kapitalizmo sistema yra iškreipta, ir ją būtina kurti iš naujo, orientuojant į ilgalaikes vertybes.