Už mano nugaros sandėliuko durys, o tame sandėliuke puikuojasi per vasarą surinktos ir dabar užkonservuotos įvairios maisto gėrybės. Bet dažnai ant maisto gėrybių tyko pavojai. Kokie jie būna. klausiame Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vyriausiojo specialisto Jono Antanavičiaus, interviu pradeda LNK reporteris.

- Kaip rudenį neparsinešti į namus tykančių pavojų?

- Rudenį, kadangi šaltėja oras, kaip ir visi, taip ir lauko gyventojai peliniai graužikai – žiurkės, pelės, pradeda keliauti arčiau žmogaus, arčiau namų. Kadangi jie per visą amžių gyveno šalia žmogaus, maitinosi maisto atliekomis, maisto produktais.

O rudenį, kada jau daržovės, vaisiai sukaupiami, kraunami į sandėliukus, su jais atkeliauja ir graužikai, kurie platina daugelį užkrečiamųjų ligų, dažniausiai pasitaikanti Lietuvoje yra leptospirozė. Pagrindinis simptomas yra karščiavimas, skauda galvą, sąnarius, gali atsirasti geltos požymių. Ypač pavojinga jei žmogus turi gretutinių ligų, vyresniame amžiuje. Būna mirties atvejų. Taip pat tuliaremija – irgi panašūs požymiai.

Įdaryti ir orkaitėje kepti obuoliai

- Kokie pagrindiniai patarimai, kaip apsisaugoti žmogui?

- Nevalgyti, nenaudoti apgraužtų, užterštų graužikų išskyromis maisto produktų, juos laikyti saugiai, ypač maisto, maisto perdirbimo įmonėse, jis turi būti sandariai uždarytas. Ypač rudenį nekaupti šiukšlių, atliekų, nes graužikams paprastai reikalingas maistas, priedanga ir vanduo, jeigu jiems yra puikios sąlygos jie toje teritorijoje gyvena ir niekur nekeliauja.

- Gal yra žinoma, kokias daržoves labiausiai yra pamėgę, ką reikėtų labiausiai apsaugoti?

- Graužikai viską mėgsta, kadangi nuo žodžio graužikas jis turi nuolat graužti. Aišku, jeigu yra geresnio maisto, jie pasirenka tinkamesnį. Visas daržoves: morkas, burokėlius. Ypač svarbu, jei sandėliuose naudojant daržovės, reikia būtinai nuplauti, jei tai kopūstai, pirmuosius lapus reikia nuimti. Graužikai ne tik suėda daug, bet ir užteršia maisto produktus. Yra kelios pelės, jos nuolat laksto ir graužia, maistas ne tik suėdamas, bet ir sugadinamas.

- Kaip turėtų atrodyti teisingas sandėliavimas?

- Sukrautos daržovės, jei įmanoma, turi būti uždengtos. Pasistengti, kad graužikų nebūtų, aplinka turi būti jiems netinkama. Jeigu jų atsirado ir tai privatus gyvenamasis būstas, galima bandyti naikinti su spąstais, mechaninėmis, atbaidančiomis priemonėmis.

Graužikas

- Ar įmanoma pavojų atsinešti iš prekybos centro įsigijus konservuotas arba atviras daržoves, vaisius?

- Su konservuotomis negalima, nes jos uždaros, o (su nekonservuotomis, red.past.) daržovėmis galima, nes gali būti apgraužtų arba graužikų išskyromis užterštų.

- Kaip reikėtų daržoves plauti?

- Paprasčiausiai daržoves išplauti po tekančiu vandeniu, nenaudojant cheminių medžiagų, nes jos kenkia žmogaus sveikatai.

Visą reportažą rasite LNK portale: