Nė viena daržovė ir sodo kultūra, išskyrus česnakus, nėra saugi: graužikai yra labai godūs ir per dieną suėda tiek maisto, kiek patys sveria. Žiemą jie ir toliau aktyviai maitinasi, kasdami praėjimus po sniegu, rašo supersadovnik.ru.

Žemės

Norėdami apsisaugoti nuo graužikų, užkaskite apatinę medelių kamieno dalį žemėmis iki 35 cm aukščio. Tačiau per ilgus atšilimus, kai temperatūra stabili pliusinė, medžiai gali perkaisti. Šis būdas tinka, jei žiemą dažnai būnate sode ir medžius galite užkasti arba atkasti priklausomai nuo oro sąlygų.

Pušies šakų šluotelė

Tradicinė graužikų atbaidymo priemonė yra eglės arba pušies šakų šluotelė, kuri tvirtinama prie kamieno spygliukais žemyn. Taip gyvūnai negali pasiekti medelio žievės, spygliai duria ir jie atsitraukia.

Graužikas

Avietės ir nendrės

Nuo graužikų apsaugoti medžius galima juos aprišus džiovintomis aviečių šakelėmis ar nendrių stiebais, taip pat dažnai naudojami metaliniai ar polimeriniai tinkleliai su smulkiomis akutėmis. Kad jie nesiliestų su žieve, pirmiausia kamieną apvyniokite tekstiline medžiaga, o tada ant viršaus pritvirtinkite tinklą, įkasdami jį į žemę 5 cm. Žiemą iškritus sniegui, juo reikia užlipdyti tinklo akutes.

Vielinis karkasas

Apsaugą nuo kiškių galite užtikrinti jau sodindami medį, aplink kamieną nedideliu atstumu nuo kamieno įrengę tvirtą vielos karkasą. Graužikai pro jį negalės patekti prie žievės, o tinklelis leis augalui kvėpuoti ir praleis šviesą.

Kvapai

Juodojo šeivamedžio uogų kvapas yra gana nemalonus smulkiems graužikams. Jo šakos rišamos aplink vaismedžių sodinukų kamienus, o norint apsaugoti daugiamečius augalus, ypač svogūnėlius, jos dedamos po dengiamąja medžiaga.

Šeivamedis

Vaistinis juodasis šeivamedis, įdėtas į kompostą, lapų krūvas ar krūveles, atbaido lauko peles ir neleidžia joms įsikurti žiemai. Galite pasigaminti šeivamedžio uogų užpilą ir užpilti jį į duobutes žemėje (1 kg šviežių šeivamedžio lapų užpilkite 10 l vandens ir palaikykite dvi savaites).

Parafinas arba amoniakas

Po rožių ir vynmedžių dangalais, kurie turi apsaugoti juos žiemą, galima išbarstyti skudurų, išmirkytų veterinarinio vaisto „Kreolino“ tirpale (10 proc. tirpalas). Pelės taip pat nemėgsta amoniako ir parafino kvapo (abu veikia trumpai): suvyniokite į plėvelę su maža skylute garams išeiti pamirkytą vatos gabalėlį ir paskleiskite toje vietoje, kurioje norite jas atbaidyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją