Jau skynė pavasario pradžioje

Izolda pasakoja, kad kai 2021 m. pavasarį per anksti pasėti agurkų daigai ant palangės ėmė megzti agurkėlius, ji 3 agurkus persodino į kibirą ir pakišo po naujai įsigyta pilno spektro lempa.

„Mano didžiulei nuostabai pirmojo agurko sulaukiau kovo 30 d. Tada ir šmėstelėjo mintis, kad būtų visai įdomu pabandyti užsiauginti daržovių žiemą, ne ant palangės, kur trūksta šviesos, o po pilno spektro lempomis. Jau 2022 m. sausio mėn. įsirengėme „žiemos daržą“ – augalų laboratoriją rūsyje.

Izolda Šarpnickaitė – Markaitienė Asmeninio archyvo nuotr.

Vyras apklijavo sienas specialia termo folija, įrengėme lentynas, sukabinome pilno spektro lempas. Pirmiausia ten įsikūrė gėlių sėjinukai, vėliau daržovės. Pirmojo agurko pernai sulaukiau kovo 17 d. Lapija buvo nuostabi, bet agurkams nelabai patiko kaiminystė su kitomis daržovėmis ir gėlėmis“, – apie savo eksperimento pradžią sako ji.

Pirmieji agurkai Izoldos Šarpnickaitės – Markaitienės nuotr.

Moteris vedina smalsumo savo bandymus tęsė toliau.

„Pernai lapkritį įrengėme dar vieną kampą daržovėms auginti. Šįkart lentynas su augalais pastatėme patalpoje su grindiniu šildymu, kad šilumamėgiams agurkams nebūtų diskomforto. Žinoma, iš pradžių ant lentynų išsirikiavo pomidorų vazonai. Vėliau pomidorai iškeliavo į rūsio laboratoriją ir ten toliau augino uogytes.

Pomidorai Izoldos Šarpnickaitės – Markaitienės nuotr.

Savidulkius agurkus pernai lapkričio 20 d. pasėjau į suktinę. Jie sudygo 22 dieną.

Pirmieji agurkai Izoldos Šarpnickaitės – Markaitienės nuotr.

Visi agurkai tręšti 1 kartą su sapropeliu, augimo aktyvatoriumi palaistyti porą kartų per 2, 5 mėn. augimo laiką. Laistau juos kasdien, kai yra galimybė. Išplaunu pieno butelį ir padalinu keliems agurkams tą vandenuką. Kartais pabarstau medžio pelenais. 1 kartą, kai dar tik formavo žiedyną, agurkai tręšti vandenyje ištirpintomis mielėmis“, – sako Izolda.

Pirmieji agurkai Izoldos Šarpnickaitės – Markaitienės nuotr.

Pašnekovė naudojo pilno spektro lempą agurkams apšviesti. Ją įjungtą laikė 16–18 val. per parą. Vidutinė palaikoma temperatūra buvo 25 laipsniai Celsijaus.

„Pirmas agurkas (savidulkis) visiškai užaugo šių metų vasario 4 dieną. Kiti pradėjo sparčiai augti po savaitės. Jau turim ir daugiau. Lapai menkoki, bet labai kompaktiški. Ir toliau laistau su „pieno vandeniu“ bei pabarstau pelenais“, – pridūrė ji.

Siekia užsiauginti maistą namuose

Izolda sako, kad visa širdimi yra už ekologiškai užaugintą, naminį maistą.

„Labai stengiuosi užsiauginti įvairiausių daržovių be chemikalų. Visas žalias atliekas visada kompostuoju. Šeimai pati gaminu pieno produktus (sūrį, varškę, jogurtą, rūgpienį), turime vyro sukonstruotą sveiko dūmo rūkyklą, kur išsirūkome sūrius, žuvį, mėsą, ar jūros gėrybes. Visa tai yra mūsų hobis ir meditacija po darbų bei kitos veiklos“, – kalba ji.

Pirmieji agurkai Izoldos Šarpnickaitės – Markaitienės nuotr.

Moteris pasakoja, kad jos sūnus įrengė saulės modulių elektrinę, kuri saulėtu laikotarpiu dengia pilno spektro lempų elektros suvartojimo sąnaudas.

„Ar apsimoka auginimas po pilno spektro lempomis? Man tikrai taip, nes apsimoka viskas, ką darai iš širdies, net jeigu tai ir tik keli agurkėliai, ar ryšulėlis bazilikų. Kad užaugintum labai daug daržovių, reikėtų labai didelių išteklių, laiko, tinkamų sąlygų.

Svarbiausia patenkinti savo smalsumą ir atkakliai siekti tikslo bei pradžiuginti ir padrąsinti kitus daržininkus nebijoti eksperimentuoti ir bandyti kuo įvairesnius daržovių auginimo būdus. Turiu daug planų ir idėjų ateičiai, nes man kiekvienas iššūkis – gyvenimo variklis“, – kalba Izolda.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)