Al­ter­na­ty­va ūki­nin­kams

Anot  bendrovės „Trai­de­nis“ ge­ne­ra­li­nio di­rek­to­riaus Si­gi­to Le­o­na­vi­čiaus, įmo­nės tiks­las nebuvo gau­ti ap­do­va­no­ji­mą, tačiau ženg­ti ko­ja ko­jon su nau­jo­vė­mis: „Įmo­nė­je nuo­la­t vyk­do­mi nau­ji pro­jek­tai, nau­jų tech­no­lo­gi­jų die­gi­mas, kai juos bai­gia­me – tei­kia­me vie­nam ar ki­tam kon­kur­sui. Įmo­nė prie nau­jų pro­jek­tų dir­ba nuo­lat ir nuo­sek­liai – tai ro­do ir pa­čios no­mi­na­ci­jos.“

 No­rė­da­ma to­bu­lė­ti ir pri­si­dė­ti prie dar­naus eko­no­mi­nio, ap­lin­ko­sau­gi­nio, so­cia­li­nio vys­ty­mo­si, bendrovė siū­lo nau­ją žu­vi­nin­kys­tės tech­no­lo­gi­ją – už­da­rą re­cir­ku­lia­ci­nę žu­vų au­gi­ni­mo sis­te­mą.
Citata
Tei­gia­ma, kad ak­va­kul­tū­ra – vie­na iš ypač grei­tai au­gan­čių ūkio ša­kų vi­sa­me pa­sau­ly­je, re­mian­tis prog­no­zė­mis, ji bus vie­nas iš pa­grin­di­nių plė­to­ja­mų sek­to­rių XXI am­žiu­je.

„Tai nau­ja ver­slu­mo ša­ka – už­da­ra re­cir­ku­lia­ci­nė žu­vų au­gi­ni­mo sis­te­ma, ma­nau, ak­tu­a­li ir mū­sų re­gio­nui, ypač tiems ūki­nin­kams, ku­rie skau­džiai nu­ken­tė­jo nuo Lie­tu­vo­je pa­skelb­to af­ri­ki­nio kiau­lių ma­ro vi­ru­so. Ūki­nin­kai tu­ri pa­tal­pas, ga­li gau­ti Eu­ro­pos Są­ju­ngos pa­ra­mą, ga­li­ma tą iš­nau­do­ti ir au­gin­ti žu­vis, ku­rios pa­keis­tų kiau­lių au­gi­ni­mą, – tai bū­das, aler­na­ty­va im­tis nau­jo ver­slo. Šiuo me­tu mes esa­me pa­tei­kę ir tech­no­lo­gi­ją, ir pro­jek­tus, ir įran­gą, taip pat dar ga­li­me ap­mo­ky­ti – už tai mus ir no­mi­na­vo šiai no­mi­na­ci­jai“, – dėsto ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius S.Le­o­na­vi­čius.

Bendrovės „Traidenis“ patalpos
Dė­me­sys šiai sri­čiai pa­grįs­tas at­ei­ties prog­no­zė­mis. Tei­gia­ma, kad ak­va­kul­tū­ra – vie­na iš ypač grei­tai au­gan­čių ūkio ša­kų vi­sa­me pa­sau­ly­je, re­mian­tis prog­no­zė­mis, ji bus vie­nas iš pa­grin­di­nių plė­to­ja­mų sek­to­rių XXI am­žiu­je. Lie­tu­vo­je ak­va­kul­tū­ra bu­vo su­pran­ta­ma tik kaip žu­vų au­gi­ni­mas tven­ki­niuo­se, ta­čiau to­kia žu­vi­nin­kys­tės for­ma tu­ri trū­ku­mų.

Už­da­ro­sios re­cir­ku­lia­ci­nės žu­vų au­gi­ni­mo sis­te­mos (URS) - pranašesnės. URS – tai įren­gi­nių kom­plek­sas, ku­ria­me už­da­ru ra­tu cir­ku­liuo­ja van­duo, bei palaikomi vandens pa­grin­di­niai ro­dik­liai (rei­kia­mas de­guo­nies kie­kis, tem­pe­ra­tū­rą, ma­žas or­ga­ni­nių prie­mai­šų kie­kis ir t. t.). Jam įreng­ti ne­rei­kia nei di­de­lių že­mės plo­tų, nei gau­sių van­dens šal­ti­nių.

Bendrovė yra pagaminusi vi­sos kom­plek­ta­ci­jos už­da­rą re­cir­ku­lia­ci­nę žu­vų au­gi­ni­mo sis­te­mą.

Nuotekų išsiurbimo gali prireikti kartą per trejus metus

An­trą no­mi­na­ci­ją bendrovė pel­nė už tai, kad pir­mo­ji pa­sau­li­nė­je prak­ti­ko­je, ma­žiems kiekiams nuo­te­kų va­ly­ti ir dum­­­blui tvar­ky­ti pri­tai­kė pro­bio­ti­kus. Jie yra ne­kenks­min­gi ap­lin­kai ir la­bai efek­ty­vūs.

Pa­gal uni­ka­lią pro­bio­ti­kų pa­nau­do­ji­mo tech­no­lo­gi­ją su­kurtas ir pa­ga­mi­ntas  naujas įrenginys.

„NV-T Com­fort“ nuo­te­kų va­ly­mo įren­gi­ny­je pa­nau­do­jant pro­bio­ti­kus dum­blas hi­gie­ni­zuo­ja­mas ir sta­bi­li­zuo­ja­mas, su­ma­žė­ja jo kie­kis, to­dėl per­tek­li­nio dum­blo ša­li­ni­mo dar­bai ga­li bū­ti vyk­do­mi vie­ną kar­tą per tre­jus–pen­ke­rius me­tus, pail­gi­na­mas ne­per­trau­kia­mas įren­gi­nio eks­plo­a­ta­vi­mo lai­ko­tar­pis, su­ma­žė­ja iš­lai­dos jo prie­žiū­rai.