Niekas turbūt nedrįstų paprieštarauti, kad XXI amžius – tai elektronikos ir kompiuterinių technologijų era. Knygos, laikraščiai, žurnalai ir dar daugiau spaudos persikelia į elektroninę erdvę. Visgi, kad ir kiek ten informacijos išsikėlė popierius mums vis dar tebėra reikalingas kaip oras.

Kasmet kiekvieno lietuvio buityje susidaro vidutiniškai po 19,7 kilogramų popieriaus ir kartono pakuočių atliekų, laikraščių ir kitos makulatūros vienam žmogui. Išrūšiuojama ir perdirbėjams perduodama tik 3,6 kilogramai arba tik apie 20 procentų šių atliekų. Likusi dalis trūnija šiukšlynuose arba iškeliauja per kaminus.

JAV ekologinė įstaiga „Worldwatch Institute“ paskelbė ataskaitą apie, kurioje rašoma, kad per pastaruosius 50 metų popieriaus sunaudojimas išaugo šešis kartus. Penktadalis nukertamų medžių keliauja į popieriaus gamybą, o visa ši gamyba sunaudoja penktadalį visos pasaulio pramonės naudojamos energijos. Paradoksali situacija: spauda keliasi į internetą, o popieriaus sąnaudos auga.

Daugelis mūsų mesdami seną laikraštį ar žurnalą į šiukšlių dežę, retai kada susimąstome iš kur jis atkeliavo ir kokį kelią nuėjo. Ir, svarbiausia, kad jis gali būti vėl panaudotas!

Baldai iš kartono

Australų kompanija „Karton Group“ parodė plačiajai visuomenei, kad perdirbtas arba perdirbamas kartonas gali būti puiki medžiaga sofų, lovų, kėdžių, stalų ir kitų baldų gamybai. Iš storų korėto kartono lakštų sukonstruota lova gali išlaikyti iki dešimties žmonių vienu metu. Kompanijos gaminiai pasižymi elegantišku minimalistiniu dizainu. Lengviems, bet labai tvirtiems gaminiams suteikiama metų garantija.

Įsigijus kartoninių baldų neprireiks nei atsuktuvų, nei grąžtų – visi baldai sulankstomi vietoje ir sujungiami vien rankomis. Kartono baldai – laisva erdvė jūsų (o gal vaiko) dailininko talentui pasireikšti. Dekoruokite, pieškite, o kai pabos – perdirbkite.