Siūlo net tris naujus maršrutus

Nacionalinė Lietuvos turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ šiemet dviratininkams paruošė net tris naujus dviračių maršrutus po Lietuvą. Agentūra kviečia poilsiautojus priimti iššūkį – apkeliauti Lietuvą dviračiu ir atrasti jos turtingą kraštovaizdį, natūralią gamtą, plokščią reljefą bei daugybę nuotykių. Pasak jos, kai kurios dviračių trasos Lietuvoje priklauso tarptautiniam „EuroVelo 10 and EuroVelo 13“ tinklui.

Pirmasis siūlomas maršrutas – Kuršių Nerija. Jo atstumas siekia net 185 kilometrus. Šis maršrutas, tai kelionė laiku per Rytų Prūsijos istorijos atspindžius Mažosios Lietuvos regione. Turiningo, sveiko ir aktyvaus laisvalaikio patirtys vaizdingiausiuose Lietuvos kampeliuose prie Kuršių marių, Kuršių Nerijoje ir Nemuno deltoje. Nenulipdami nuo dviračio atrasite didžiausią Lietuvos salą, kopų smėlio užpustytus kaimus, miško gramofoną ar nebenaudojamą lėktuvų pakilimo taką.

Išsibarsčiusios gyvenvietės – Juodkrantė, Pervalka, Preila ir Nida – traukia akį autentiškomis žvejų sodybomis, dengtomis nendriniais stogais, stūksančiais pamario švyturiais, paslaptis saugančiomis medinėmis Raganų kalno skulptūromis, netoliese įsikūrusia unikalia kormoranų ir pilkųjų garnių kolonija. Erdvūs auksinio smėlio paplūdimiai vilioja pailsėti ir atsigaivinti jūros bangose.

Maršrutas: Klaipėda – Priekulė – Dreverna – Ventė – Mingė – Šilutė – Rusnė –Nida – Preila – Juodkrantė – Klaipėda

Atkarpa: Klaipėda – Priekulė – Dreverna – Svencelė
Atstumas: 34 km
Kelio danga: Žvyrkelis, Asfaltas
Maršrutą sudaro miško takeliai ir žvyrkelis. Reljefas plokščias, todėl puikiai tinka pradedantiesiems ir šeimoms su vaikais.

Atkarpa: Svencelė – Ventė
Atstumas: 20 km
Kelio danga: Asfaltas, Žvyrkelis
Sudėtingiausia maršruto atkarpa – kelias iki Kintų. Juos pasiekus kelias asfaltuotas ir pakankamai nesudėtingas. Eismas neintensyvus, todėl maršrutas tinkamas pradedantiesiems ir šeimoms.

Atkarpa: Ventė – Mingė – Šilutė – Rusnė – Uostadvaris
Atstumas: 51 km
Kelio danga: Asfaltas, Žvyrkelis, Bekelė
Pasiruoškite nuotykiams! Kelias vingiuotas ir duobėtas. Važiuojant šia atkarpa, teks riedėti tiek asfaltu, tiek žvyrkeliu, tiek bekele. Ypač ištvermės reikalaujanti atkarpa iki Mingės kaimo (5 km žvyrkelis). Bet už pastangas šis kraštas atsilygina nuostabiu kraštovaizdžiu. Galite riedėti aplinkui (papildomi 10 km) arba, jei susiorganizuosite iš anksto, galite persikelti laiveliu į kitą upės pusę.

Atkarpa: Nida – Preila – Pervalka – Juodkrantė – Smiltynė
Atstumas: 60 km
Kelio danga: Asfaltas, Dviračių takas
Kvapą gniaužiantys Kuršių Nerijos vaizdai tikrai padės nepastebėti netobulos būklės dviračių tako, kuris driekiasi nuo Nidos iki Smiltynės. Tinka kelionėms su šeima.

Antrasis siūlomas dviračių kelias – Vakarų Lietuvos maršrutas, kuris driekiasi net 203 kilometrus. Vakarų Lietuvoje esantis Žemaitijos regionas laikomas vienu autentiškiausių – per šimtmečius išsaugojęs savo identitetą, kultūrą, turintis net savo vėliavą, o žemaičiai – užsispyrusį charakterį ir kalbą. Žemaičiai buvo paskutiniai pakrikštyti Europos pagonys, senojo tikėjimo aukurų dar ir šiandien galima rasti ant piliakalnių. Nuo pajūrio pasukite susipažinti su vienu slėpiningiausių Lietuvos kraštų, kuriame ir baltų mitologijos ženklai, ir Šaltojo karo paveldas, ir liaudies kultūra.

Maršrutas: Klaipėda – Karklė – Palanga – Šventoji – Darbėnai – Salantai – Plateliai – Kartena –Kretinga – Klaipėda

Atkarpa: Klaipėda – Palanga – Šventoji
Atstumas: 43 km
Kelio danga: Dviračių takas
Puiki ir patogi atkarpa, tinkanti keliauti su šeima. Keliausite daugiausia geros kokybės dviračių takais ir šiek tiek miško takeliais. Ieškantiesiems ne tik gražios gamtos, bet ir besidomintiesiems istoriniu palikimu. Nuo Klaipėdos dviračių takais pasieksite Šventąją, kurios kopose rymo trys „Žvejo dukros“, kabo beždžionių tiltas. Pakeliui galėsite aplankyti Pajūrio regioninio parko įžymybes: aukščiausią Lietuvos pajūrio skardį – Olandų kepurę, senąsias kuršių kapinaites Karklėje, ledyninės kilmės Plazės ežerėlį ir Nemirsetos pajūrio kopas. Vasaros sostine vadinama Palanga vilios gražiaisiais paplūdimiais, saulėlydžiais, stebimais nuo jūros tilto, romantiška Meilės alėja, Gintaro muziejumi.

Atkarpa:
Šventoji – Darbėnai – Salantai – Plateliai
Atstumas: 51 km
Kelio danga: Asfaltas, dalis pavojingo kelio, labai siauras
Šio maršruto atkarpoje nuo Šventosios iki Platelių regioninį asfalto kelią keičia intensyvaus eismo kelio juostos, todėl svarbu važiuoti atsargiai. Kaip alternatyvą galite iki Platelių važiuoti traukiniu. Nuo Šventosios važiuokite į Kretingą per Žibininkus, tuomet traukiniu iki Plungės. Platelių ežerą lengvai pasieksite asfaltuotu keliu.

Atkarpa: aplink Platelių ežerą
Atstumas: 24 km
Kelio danga: Dviračių takas
Kelionė aplink Platelių ežerą yra tikras malonumas – nuostabūs vaizdai, geros kokybės keliai ir dviračių takais. Reljefas lygus, tinka šeimoms su vaikais. Pradėję kelionę Plateliuose, aplankykite Žemaitijos nacionalinio parko ir Užgavėnių kaukių ekspozicijas, medinę Šv. Petro ir Povilo bažnyčią. Tęsdami kelionę šiuo maršrutu užsukite į Šaltojo karo muziejų (buvusią požeminę raketų paleidimo aikštelę).

Atkarpa:
Plateliai – Kretinga – Klaipėda
Atstumas: 85 km
Kelio danga: Asfaltas, bekelė

Nors pasirinkus šį maršrutą laukia kvapą gniaužiantys vaizdai, ypač palei Minijos upę, jis labiau subalansuotas patyrusiems ir adrenaliną mėgstantiems dviratininkams dėl intensyvaus eismo asfaltuotuose maršruto keliuose. Ypatingai sudėtinga atkarpa nuo Platelių iki Gintališkių. Šeimoms su vaikais ir pradedantiesiems rekomenduojame nuo Plungės iki Kretingos ar net Klaipėdos vykti traukiniu.

Trečiasis maršrutas kviečia aplankyti tris sostines vienos kelionės dviračio metu – Istorinis maršrutas, siekiantis net 342 kilometrus. Iš šių dienų sostinės Vilniaus į istorinę sostinę Trakus bei laikinąją sostinę Kaune, neaplenkiant populiaraus 200 metų tradicijas puoselėjančio balneologinio Birštono kurorto ir gražiausio šalyje Panemunės kelio. Vaizdai ir istorijos šiame maršrute keis viena kitą greičiau nei suksis dviračio pedalai.

Maršrutas: Vilnius – Trakai – Kaišiadorys – Kaunas – Jurbarkas – Tauragė – Šilutė

Atkarpa: Vilnius – Trakai
Atstumas: 37 km
Kelio danga: Asfaltas, Regioninis kelias, Dviračių takas
Galite šią atkarpą važiuoti traukiniu, tačiau pasirinkę ją įveikti dviračiu – nesigailėsite. Nors ir kalvota bei vietomis reikalaujanti atsargumo dėl intensyvaus eismo, ši atkarpa pamalonins gražiais vaizdais, ypač gražus keliukas veda link Varnikų. Yra atkarpų, kurios leis akimirkai atsipūsti. Galvė – vienas didžiausių Trakų krašto ežerų ir vienas giliausių Lietuvoje. Jo krantai išraižyti daugybės įlankėlių, jį puošia 21 sala. Vaizdingąją Galvę mėgsta vandens turistai, nardytojai, poilsiautojai, joje treniruojasi irkluotojai, vyksta varžybos ir regatos.

Atkarpa: Trakai – Aukštadvaris – Birštonas – Kaunas
Atstumas: 138 km
Kelio danga: Asfaltas, Regioninis kelias, Dviračių takas, Žvyrkelis

Šis maršrutas vingiuoja nuostabiomis apylinkėmis, tad jūsų laukia pritrenkiantys vaizdai. Visgi būkite pasiruošę siauriems asfaltuotiems keliams su intensyviu eismu. Tai mažiau patyrusiems dviratininkams gali būti tikras iššūkis. Visgi jį pasirinkusiems garantuojame nepamirštamas patirtis: pasakiškus miškus, karališką Birštono kurortą, kelionę laivu per Nemuną ir kelionę į Kadagių slėnį. Birštonas ypač tinkamas šeimos su vaikais – čia įrengti puikūs dviračių takai.

Atkarpa: Kaunas – Jurbarkas

Atstumas: 94km
Kelio danga: Dviračių takas, Asfaltas, Žvyrkelis

Šis maršrutas, vedantis per Kauną, susideda iš puikiai įrengtų dviračių trakų, todėl jais važiuoti – tikras malonumas. Išvažiavus iš Kauno ir pasukus link Jurbarko palei kairįjį Nemuno krantą, kraštovaizdis pasikeis. Dviračių takas eis per pagrindinį asfaltuotą kelią. Kai kurios jo atkarpos neturi šalikelių, tad būtinas atsargumas. Įdomioji dalis – keltas į Vilkiją. Pasitikrinkite tvarkaraštį prie kelionę, nes keltas dirba nuo gegužės iki spalio. Maršrutas nėra skirtas šeimoms su vaikais, nes eismas kai kuriose atkarpose gan intensyvus.

Atkarpa: Jurbarkas – Tauragė – Žemaičių naumiestis – Šilutė
Atstumas: 103 km
Kelio danga: Asfaltas, Žvyrkelis, Dalis dviračių takų
Kraštovaizdis šiame maršrute yra labai įvairus ir gražus – su miškais, laukais, atvirukams tinkančiais miesteliais. Maršrutas skirtas labiausiai patyrusiems dviratininkams, nes kai kuriose atkarpose eina intensyvaus eismo keliais, tad svarbu laikytis saugumo. Mažoji dalis maršruto atkarpų eina šalikele. Maršrutas nėra rekomenduojamas šeimoms su vaikais.

Neries kairiojo kranto turizmo trasa

Kelionių po Lietuvą portalo www.pamatykLietuvoje.lt vadovas Arvydas Dotas išskiria, kad vienas populiariausių ir gražiausių dviračių takų – Neries kairiojo kranto turizmo trasa. Pasak jo, ten atnaujinta ir gera infrastruktūra, yra daug poilsiaviečių ir apžvalgos bokštelių.

Ši trasa – tai džiugus nuotykis keliaujant dviračiais (užtruksite apie 5 val.). Žiedinė kairiojo Neries kranto turizmo trasa vingiuoja tiek miško keliukais, tiek žvyrkeliu, tiek (neilga 600 m atkarpa) asfaltuotu keliu Nr. 108. Čia būkite itin atidūs – juo vyksta intensyvus transporto eismas. O Karageliškių kaime privažiavę metalinius vartus, neišsigąskite: drąsiai juos atverkite, o pravažiavę – užverkite. Vartai skirti sustabdyti kaimo daržus lankančius šernus, o ne parko lankytojus.

Visame 25 km ilgio maršrute įrengtos medinės krypties nuorodos, tad būkite ramūs – rasite teisingą kelią. Prie lankytinų objektų pamatysite informacinius stendus. Jie bus puikūs kelionės gidai, kuriuos perskaitę sužinosite daug naujo ir įdomaus apie šias apylinkes. Čia gausu įvairiausių gamtos ir kultūros paveldo objektų.

Kelionė aplink Platelių ežerą

Pašnekovas tikina, kad vienas įspūdingiausių Žemaitijos nacionalinio parko dviračių maršrutų vingiuoja aplink Platelių ežerą. Platelių miestelyje pradėję savo kelionę čia ją ir baigsite. Važiuodami šiuo žiediniu maršrutu galėsite pasidairyti Platelių miestelyje, aplankysite čia esančias įdomiausias lankytinas vietas. Pakeliui galėsite užsukti į Šaltojo karo ekspoziciją, pravažiuosite Beržoro kaimą, Babrungo upės ištakas, Paplatelės, Paežerės ir Rūdaičių rekreacines zonas.

Kelionės pajūriu

Anot jo, didžiulį įspūdį palieka ir jau minėtas Kuršių Nerijos maršrutas nuo Smiltynės iki Nidos ir atgal. Pašnekovas pasakoja, kad pats juo važiavo prieš porą metų, tačiau dabar apie kelią yra daugybė prastų atsiliepimų dėl prastos infrastruktūros. Anot jo, žmonės yra linkę paburbėti ir nesupranta, kad sunku suderinti tokius dalykus kaip asfaltuotas kelias ir gamta.

„Taip pat išskirčiau dviračių taką nuo Klaipėdos iki Palangos ar Šventosios, tai yra „EuroVelo10” maršruto dalis. Tai labai kokybiškas, geras kelias. Dabar viskas sutvarkyta, pakeliui yra Olando kepurė, Nemirsetos kopos ir apžvalgos aikštelė. Kai atvažiuoji iki pat Palangos, ten laukia Birutės parkas ir visos kitos įdomybės.

Gerų maršrutų Lietuvoje yra labai nemažai, o šiemet Dubysos regioniniame parke atidarytas visai naujas Maironio kelias. Nors dar pats neišbandžiau, bet kaip labai įdomų maršrutą išskirčiau kelią iš Kauno Panemune iki Zapyškio bei Kačerginės“, – pasakoja A. Dotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)