Priminė pingviną

E. Jackaitė šiandien džiaugiasi, kad istorija baigėsi geruoju ir paukštį pavyko perduoti specialistams, kur juo bus tinkamai pasirūpinta.

„Buvau Kunigiškiuose, vaikų stovykloje prie jūros, ir vakare išėjau pasivaikščioti. Prie manęs priėjo moteris, Galina vardu, ir pasakė, kad rado pingviną. Iš pradžių nepatikėjau. Už poros metrų, prie kopų, iš tikrųjų pamačiau labai į pingviną panašų paukštelį. Jis buvo aplipęs skruzdėlėmis, moteris jį bandė apvalyti. Ji sakė skambino 112, bet niekas paukščiuko nepriėmė.

Sakau, tuoj ką nors sugalvosime. Paskambinau į stovyklą bičiuliams, jie atėjo su dėže ir mes paukščiuką parsinešėme į stovyklą. Susisiekėm su Lietuvos jūrų muziejumi, mums pasakė, kad tai yra laibasnapis narūnėlis, retas paukštis, ir tai, kad jis rastas ant kranto, o ne vandenyje, nereiškia nieko gero.

Aktorė Eglė Jackaitė  Renatos Baltunytės Janulynienės nuotr.

Teko juo pasirūpinti – nupirkau krevečių, davėme vandens, na per švirkštą pagirdėme. Vėliau jį atidavėme muziejaus darbuotojams. Visi bendromis jėgomis jam padėjome, labai džiaugiuosi, kad pavyko tą paukščiuką išgelbėti“, – sakė ji.

Sunku išauginti

Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas sako, kad šiuo metu muziejaus globoje – jau du narūnėlių jaunikliai. Vienas – rastas Nemirsetoje, kitas – Kunigiškiuose.

„Labai netikėta, nes narūnėliai yra šiauriniai paukščiai – jie peri kažkur Švedijos šiaurinėje pakrantėje ant uolų. Paskui jaunikliai, tokio dydžio kaip tie, kuriuos rado žmonės, sušoka į vandenį ir tėvai juos ten maitina. Kaip jie atsidūrė mūsų krante sunku paaiškinti. Greičiausiai dabar, kadangi pučia vakariniai vėjai, tie jaunikliai buvo atpūsti iki mūsų ir kartu su jais atplaukė jų tėvai, nes prieš tai buvom gavę žinių, kad į krantą buvo išlipę ir du suaugę narūnėliai.

Laibasnapis narūnėlis E. Jackaitės nuotr.

Pas mus žuvies nėra, matyt, jie nusilpo, bet suaugusiųjų mums neatvežė, o šituos jauniklius žmonės atgabeno patys“, – sako jis.

Pašnekovas priduria, kad šiuos paukščius nelaisvėje išauginti – labai sunku.

„Kaip su jais bus, kol kas pasakyti negaliu, nes jie yra itin sunkiai laikomi nelaisvėje, nė vienas zoologijos sodas šių paukščių neturi. Kol kas jie gyvi ir po truputį stiprėja, nes buvo tikrai labai nusilpę. Dabar jie gauna stintelę, bretlingį, pratiname po truputį prie vandens, nes kai jie nusilpsta iškart nustoja veikti jų riebalinė liauka, išnešam į lauką, kad gautų saulės“, – pasakojo A. Grušas toliau.

Laibasnapis narūnėlis Ernesto Petrausko nuotr.

Jei sparnuočiai sustiprės, pradės skraidyti ir plaukioti, bus paleisti į laisvę.

Grynas.lt šiemet jau rašė apie vieną žmonių išgelbėtą narūnėlį mūsų pajūryje. Tiesa, jau suaugusį. Jis buvo įsipainiojęs į žvejybinius tinklus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją