Šiemet banginių medžioklė nevyks

Islandai komerciniais tikslais medžioja finvalus. Po mėlynojo banginio tai antra pagal dydį banginių rūšis. Ilgas ir plonas finvalo kūnas yra rusvai pilkas su labiau išblyškusia apačia, šie žinduoliai užauga iki 27 metrų ilgio. Aplinkosaugininkai džiaugiasi, kad šį sezoną gyvūnai galės plaukioti jūroje be baimės, nes vienintelės banginius medžiojančios islandų kompanijos vadovas Kristjanas Loftssonas paskutinę vasario savaitę pranešė, kad artėjančią vasarą neplanuoja siųsti laivų.

Pagrindinė to priežastis – sunkumai eksportuojant banginių mėsą į vienintelę importuotoją Japoniją. Patys islandai finvalų mėsos beveik nevalgo, taigi ši antra pagal dydį banginių rūšis buvo žvejojama specialiai japonams.

Praėjusiais metais banginių medžioklės kompanija Šiaurės Atlante sugavo 155 finvalus, o nuo 2006 m., kai Islandija atnaujino medžioklę, – iš viso 706 šiuos žinduolius.

Vis sudėtingiau mėsą eksportuoti į Japoniją

Viena iš priežasčių, kodėl į Japoniją eksportuoti banginių mėsą darosi vis sudėtingiau – logistinė. Aplinkosaugos aktyvistai ne kartą yra blokavę uostus, per kuriuos iš Islandijos į Japoniją pervežama mėsa. Pavyzdžiui 2014 m., kai K. Loftssono kompanija turėjo pervežti rekordiškai didelį 2 000 tonų mėsos krovinį, aplinkosaugininkai pasiekė, kad keli pasaulio uostai jo nepriimtų.

Banginių medžioklės sezonas paprastai prasideda birželio mėnesį, tačiau pernai kompanija jį buvo priversta pavėlinti dėl veterinarinių inspekcijų streikų.

Kita priežastis – Japonijoje vis aukščiau keliami kokybės standartai banginių mėsai, ypač testai, rodantys mėsos šviežumą ir cheminių elementų sankaupą. Nors iki Japonijos mėsa atkeliauja jau su kokybės sertifikatais, japonai ją tikrina iš naujo. Riebioje banginių mėsoje yra linkę kauptis įvairūs toksinai, o jų koncentracija apskritai dar labiau didėja dėl augančios pasaulinės taršos.

Komercinė banginių medžioklė pamažu artėja prie pabaigos

Banginių medžioklės kompanijos vadovas K. Loftssonas tikina, kad, jei prieš septynerius metus, kai po 20 metų pertraukos Islandijoje buvo atnaujinta finvalų medžioklė, būtų žinojęs apie artėjančius nesusipratimus su Japonijos kompanijomis, verslo iš viso būtų nepradėjęs.

Vis dėlto K. Loftssonas teigia, kad, jeigu Japonija pakeis tvarką, dar išlieka tikimybė, jog šią vasarą finvalai gali būti medžiojami.

Nors banginių medžiotojai tvirtina išsaugantys tradicijas ir palaikantys žvejybą, mat finvalai suėda daugybę žuvų, tačiau pasaulio aplinkosaugininkai sveikina Islandijos kompanijos žingsnį. Tarptautinio laukinių gyvūnų gerovės fondo Pasaulinės banginių programos direktorius Patrickas Ramage`as supranta, kad tai turėjo būti labai sunkus žingsnis K. Loftssono kompanijai, tačiau, anot jo, jis yra teisingas ne tik kompanijai, bet ir visai Islandijai.

Tarptautinės Banginių ir delfinų išsaugojimo organizacijos vyresnioji aktyvistė Vanessa Willams-Grey teigia, kad ši naujiena praneša, jog komercinė banginių medžioklė vienu žingsniu priartėjo prie pabaigos, o dėl šios žinios tikrai džiaugiasi mažiausiai milijonas žmonių, nes būtent tiek anksčiau pasirašė peticiją prieš K. Loftssono kompanijos vykdomą veiklą.

Mažėja ir banginių mėsos vartojimas

Islandija ir Norvegija yra vienintelės pasaulio šalys, nepaklususios Tarptautinės banginių medžioklės komisijos draudimui medžioti šiuos žinduolius. Toks sprendimas buvo priimtas dar 1986-aisias. Japonija iki šiol apsukriai naudoja įstatymo spragas ir medžioja banginius esą dėl mokslinių tikslų. Tačiau gerai žinoma, kad po šių mokslinių tyrimų banginių mėsa labai dažnai atsiduria ant vakarienės stalo.

Tačiau banginių mėsos vartojimas mažėja visur. Pranešama, kad Japonijoje poreikis nuolatos mažėja, ir banginių mėsa užsiguli didžiuliuose šaldikliuose. Šiuo metu tik 3 proc. islandų teigia reguliariai valgantys banginių mėsą. Net ir turistai Islandijoje banginių mėsa susidomi vis rečiau. 2009 m. apklausos rodė, kad beveik pusė turistų Islandijoje paragaudavo šio uždrausto patiekalo, o paskutiniu metu tokių liko mažiau nei penktadalis.

Atrodo, kad turistai dabar labiau linkę žavėtis plaukiojančiais banginiais, o ne juos valgyti. Banginių stebėjimą Islandijoje galima vadinti pagrindine turistų pramoga, atnešančią apie 12 mln. eurų pelno ir pritraukiančia daugiau nei 200 tūkst. turistų kasmet.